Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεματικής 

ΕΔΕΤ

Η ΕΔΕΤ Α.Ε. (GRNET S.A. www.grnet.gr) έχει ως αντικείμενο τη διαχείριση του Εθνικού Δικτύου Έρευνας & Τεχνολογίας  κατά το πρότυπο των αντίστοιχων Ερευνητικών και Εκπαιδευτικών Δικτύων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Δραστηριοποιείται ενεργά, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές  επίπεδο και  αποτελεί περιβάλλον ανάπτυξης καινοτόμων υπηρεσιών, στη διάθεση της Εκπαιδευτικής και Ερευνητικής Κοινότητας της χώρας.

Το πανελλαδικό οπτικό δίκτυο νέας γενιάς ΕΔΕΤ, παρέχει στην Ελληνική Ερευνητική και Εκπαιδευτική Κοινότητα τις πλέον σύγχρονες δικτυακές τεχνολογίες και καινοτόμες υπηρεσίες για την ανάπτυξη προηγμένων εφαρμογών. Σήμερα η βασική υποδομή καλύπτει όλη την Ελλάδα, με περισσότερα από 9.000 km οπτικών ινών και σύγχρονο οπτικό εξοπλισμό, για ταχύτητες έως 26x10 Gbps. Διασυνδέει περισσότερους από 100 φορείς, στους οποίους περιλαμβάνονται όλα τα Πανεπιστήμια, ΤΕΙ και Ερευνητικά Κέντρα της χώρας, καθώς και το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο,  εξυπηρετώντας συνολικά περί τους 500.000 χρήστες.

Η ΕΔΕΤ στηρίζει τις προσπάθειες των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, και όλων των φοιτητών τους, προσφέροντας πρόσβαση σε μία σειρά από δικτυακές και άλλες συναφείς υπηρεσίες για όλη τη διάρκεια της φοιτητικής ζωής με κυριότερες τις ακόλουθες:

 • Ακαδημαϊκή Ταυτότητα
  • Oι προπτυχιακοί, μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί φοιτητές  όλων των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ της χώρας μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά την αίτησή τους για έκδοση νέας ακαδημαϊκής ταυτότητας.
 • ΕΥΔΟΞΟΣ
  • Το "Εύδοξος" είναι μία πρωτοποριακή ηλεκτρονική υπηρεσία που παρέχει στους φοιτητές των Ελληνικών Πανεπιστημίων και ΤΕΙ άμεση και ολοκληρωμένη πρόσβαση στα συγγράμματα του προγράμματος σπουδών τους.
 • Okeanos IaaS Cloud
  • Tο υπολογιστικό νέφος της εκπαίδευσης (Okeanos Cloud Computing Service και Pithos online Storage Service) παρέχει σε όλα τα μέλη της εκπαιδευτικής και ερευνητικής κοινότητας υπηρεσίες κεντρικής φιλοξενίας υπολογιστικών και αποθηκευτικών πόρων (50 GB).
 • University Mobile Internet
  • Tο University Mobile Internet είναι ένα πακέτο ασύρματης διασύνδεσης 3G,  όγκου δεδομένων 4GB, που προσφέρεται αποκλειστικά για τους φοιτητές, τους καθηγητές και το προσωπικό των ελληνικών Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, στην προνομιακή τιμή των 4,74 ευρώ το μήνα. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.
 • ΔΙΟΔΟΣ
  • Με το Δίοδος οι φοιτητές μπορούν να αποκτήσουν μόνιμη ADSL ή και ασύρματη σύνδεση από το σπίτι με το ελάχιστο κόστος για όλη τη διάρκεια των σπουδών τους.
 • ΑΤΛΑΣ
  • Ο Άτλας είναι μία κεντρική διαδικτυακή υπηρεσία, η οποία διασυνδέει τους φορείς που παρέχουν θέσεις πρακτικής άσκησης (ΠΑ) με όλα τα ακαδημαϊκά Ιδρύματα της επικράτειας, δημιουργώντας μία ενιαία βάση θέσεων πρακτικής άσκησης οι οποίες είναι διαθέσιμες προς επιλογή στα Ιδρύματα.
 • ΑΝΑΦΑΝΔΟΝ
  • Ακαδημαϊκό Σύστημα Δωρεάν Διάθεσης Εμπορικού Λογισμικού και Υπηρεσιών. Το λογισμικό προσφέρεται σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές, μέλη του εκπαιδευτικού/ερευνητικού προσωπικού των ΑΕΙ/ΤΕΙ και των Eρευνητικών Kέντρων.
 • ΔΙΑΥΛΟΣ
  • Η υπηρεσία Δίαυλος παρέχει άμεση, ζωντανή και διαδραστική πρόσβαση σε οπτικοακουστικό υλικό υψηλής πολιτιστικής και επιστημονικής αξίας. Μέσω της υπηρεσίας  μεταδίδονται ζωντανά και ψηφιακά από το Διαδίκτυο διαλέξεις, σεμινάρια, καλλιτεχνικά γεγονότα και άλλες εκδηλώσεις σημαντικών πολιτιστικών, εκπαιδευτικών και ερευνητικών φορέων της χώρας.
 • e:Presence
  • Η υπηρεσία e:presence απευθυνόμενη στην ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα της Ελλάδας δίνει τη δυνατότητα στα μέλη της να οργανώσουν και να πραγματοποιήσουν διαδικτυακές τηλεδιασκέψεις που χαρακτηρίζονται από υψηλή ποιότητα και διαδραστικότητα.
 • GUnet

Το Ελληνικό Ακαδημαϊκό Διαδίκτυο GUnet πρόκειται για μία Αστική Εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που ιδρύθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου 2000, έχει έδρα την Αθήνα και μέλη όλα τα Ακαδημαϊκά Ιδρύματα Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Οι σκοποί της Εταιρείας προσδιορίζονται από τις ευρύτερες δικτυακές ανάγκες και επιδιώξεις της ακαδημαϊκής κοινότητας της χώρας στα πλαίσια της Κοινωνίας της Πληροφορίας με στόχο την εξυπηρέτηση της έρευνας και της εκπαίδευσης.
Σήμερα προσφέρει στην Ακαδημαϊκή κοινότητα ένα σύνολο από υπηρεσίες και εφαρμογές με κυριότερες τις ακόλουθες:


Screencast

Η εφαρμογή screencast μπορεί να μεταδώσει ζωντανά την οθόνη του υπολογιστή σας, οπουδήποτε στον κόσμο, χωρίς να απαιτείται οποιαδήποτε εγκατάσταση λογισμικού ή εγγραφή. Τη μετάδοση της οθόνης σας μπορούν να παρακολουθήσουν όποια και όσα άτομα επιθυμείτε, χωρίς περιορισμό. Οι συνάδερφοι σας, οι συνεργάτες σας ή οι φοιτητές σας μπορούν να δουν τη μετάδοση της οθόνης σας από τους προσωπικούς τους υπολογιστές ή τις κινητές συσκευές τους, οπουδήποτε και αν βρίσκονται, χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσουν κάποιο λογισμικό.

 

Βιντεοδιάσκεψη μέσω Web

Η υπηρεσία δίνει τη δυνατότητα επικοινωνίας έως και 10 ταυτόχρονων χρηστών με βίντεο, ήχο και γραπτό κείμενο, από οποιοδήποτε υπολογιστή ο οποίος βρίσκεται συνδεδεμένος στο διαδίκτυο. Επιπλέον, υπάρχει και η δυνατότητα διαμοιρασμού της οθόνης των συμμετεχόντων, για την προβολή παρουσιάσεων ή οποιασδήποτε άλλης εφαρμογής.