Στρατηγική και Οικονομική των Πληροφοριακών Συστημάτων

Μαθησιακά Αποτελέσματα

Το μάθημα αποσκοπεί στην επίτευξη τεχνογνωσίας διοίκησης οργανωτικών δομών με βέλτιστη αξιοποίηση τεχνολογιών πληροφορικής. Σκοπός του μαθήματος είναι να κατανοήσουν οι φοιτητές το ρόλο και τη σημασία της πληροφορικής στις Επιχειρήσεις. Έμφαση δίνεται στη συμβολή των τεχνολογιών στην αποτελεσματική λειτουργία και διοίκηση. Οι φοιτητές θα γνωρίσουν τους διαφορετικούς τύπους στρατηγικής και κατηγορίες πληροφοριακών συστημάτων, τα είδη υποστήριξης που παρέχουν σε κάθε κύρια επιχειρησιακή λειτουργία. Επίσης θα κατανοήσουν τις τεχνικές και τεχνολογίες αξιοποίησης επιχειρηματικών δεδομένων και στήριξης επιχειρηματικών αποφάσεων. Εξηγείται και επιδεικνύεται παραδειγματικά η χρήση καινοτόμων τεχνολογιών και ο στρατηγικός ρόλος της πληροφορικής. Τέλος οι φοιτητές μαθαίνουν βασικές έννοιες και τεχνικές σχετικές με το στρατηγικό σχεδιασμό, την ανάπτυξη και την απόκτηση νέων τεχνολογιών και συστημάτων, και θεμελιώνουν αντίληψη για τον ευρύτερο αντίκτυπο της πληροφορικής στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη. Στις διαλέξεις της Οικονομικής ΠΣ επιχειρείται αφενός η εξοικείωση των φοιτητών με βασικές οικονομικές έννοιες των επιχειρήσεων και αφετέρου η εφαρμογή τους σε ευρέως χρησιμοποιούμενες μεθόδους οικονομικής ανάλυσης για τη δημιουργία εμπεριστατωμένων μελετών που θα υποστηρίξουν τις αποφάσεις και τη στρατηγική των επιχειρήσεων. 

Η επιτυχής ολοκλήρωση του μαθήματος αναμένεται να συνεισφέρει στα εξής:

  • Τεχνογνωσία αναφορικά με τη βέλτιστη ενσωμάτωση της τεχνολογίας με στόχο τη Επιχειρηματική βιωσιμότητα, ανάπτυξη και επίτευξη στρατηγικής στοχοθέτησης
  • Κατανόηση των τεχνολογικών επενδύσεων από τους Υπευθύνους λήψης στρατηγικών αποφάσεων
  • Κριτική αξιολόγηση της προστιθέμενης αξίας που προσδίδει η τεχνολογία σε μια Επιχειρησιακή Δομή
  • Κριτική αξιολόγηση και χρήση εργαλείων και τεχνικών για τη διαχείριση τεχνολογικών αλλαγών με μετρήσιμο ρίσκο 

Περιεχόμενο

Οι Κύριες Μαθησιακές Ενότητες που αφορούν στο Μάθημα είναι:

1η Ενότητα: Εισαγωγή σε έννοιες Επιχειρησιακής Στρατηγικής και αποδόμηση Στρατηγικού πλάνου στο Λειτουργικό και Τεχνικό Επίπεδο μιας Επιχειρησιακής Δομής.

2η Ενότητα: Ολιστική μελέτη θεμάτων διαχείρισης κυκλωμάτων λειτουργίας και συστημικών κυκλωμάτων. Μελέτη για ορθό σχεδιασμό επιχειρησιακής λειτουργίας με συστημική εκτέλεση διαδικασιών βάσει λειτουργικότητας επιχειρησιακών εφαρμογών.

3η Ενότητα: Διαχείριση αλλαγής επιχειρησιακού συστημικού χάρτη και ευθυγράμμιση με εργασίες διαχείρισης στρατηγικής αλλαγής λειτουργίας. 

4η Ενότητα: Επίτευξη επιχειρησιακής ανάπτυξης με καινοτόμες δράσεις βάσει νέων τεχνολογιών. Επίτευξη επιχειρηματικής ευφυΐας και συστήματα υποστήριξης αποφάσεων. 

5η Ενότητα: Μελέτη για νέες επιχειρησιακές δομές δεδομένων και λειτουργικότητας επιχειρησιακών εφαρμογών. Συστήματα αναφοράς και σχέση με στρατηγική αποφάσεων. Ταξινόμηση επιχειρησιακών στρατηγικών και αποφάσεις. Επίτευξη εξωστρέφειας και επαναληψιμότητας υπηρεσιών και προϊόντων με ΠΣ. 

6η Ενότητα: Εμβάθυνση σε μορφές Στρατηγικής των Επιχειρήσεων και συσχέτιση με το σχεδιασμό και την υλοποίηση του βέλτιστου Συστημικού Χάρτη σε επίπεδο επιχειρησιακών εφαρμογών και συστημάτων. Εναλλακτικές τεχνικές και διαδικασία επιλογής για την τεχνολογική κατεύθυνση της Επιχείρησης αναφορικά με το λογισμικό, υλικό και δεδομένα. 

7η Ενότητα: Στρατηγική των ΠΣ και διαχείριση επιχειρησιακών πόρων. Επιχειρησιακή ανάπτυξη και κατηγορίες ΠΣ. Εύρυθμη λειτουργία και κατηγορίες ΠΣ. Πώς οι νέες τεχνολογίες εντείνουν την απαίτηση για αλλαγή της Επιχειρησιακής Στρατηγικής και της Στρατηγικής των ΠΣ.  

8η Ενότητα: Μελέτες περίπτωσης για Στρατηγική και Οικονομική των ΠΣ συνδυαστικά με τη βέλτιστη αξιοποίηση τεχνολογιών αιχμής αναφορικά με big data analytics, IoT, Cloud, Social Media. Επιπτώσεις και επιχειρησιακές αλλαγές στη Στρατηγική της Επιχείρησης. 

9η Ενότητα: Επιχειρησιακή Στρατηγική σε διακριτές κάθετες αγορές (verticals) π.χ. Τηλεπικοινωνίες, βιομηχανία, υγεία, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, εφοδιαστική αλυσίδα. Επιχειρηματική ανάπτυξη και νεοφυείς δομές. 

10η Ενότητα: Βασικές έννοιες μικροοικονομικής. Προσφορά και ζήτηση, ελαστικότητα της ζήτησης ως προς την τιμή, ελαστικότητα της ζήτησης ως προς άλλους παράγοντες (εισόδημα, ανταγωνιστικά και συμπληρωματικά προϊόντα), σημείο ισορροπίας της αγοράς. Παραδείγματα και εφαρμογές. Δομή αγοράς, είδη, δομή αγοράς ΤΠΕ. Χαρακτηριστικά της αγοράς ΤΠΕ.

11η Ενότητα: Αποφάσεις της Επιχείρησης: (α) Ύψος παραγωγής/ τιμή: ανάλυση νεκρού σημείου, οριακή ανάλυση. Παραδείγματα. (β) Αξιολόγηση επενδύσεων: οικονομικοί δείκτες αξιολόγησης (TCO, CAPEX/OPEX, ROI, payback period, Benefit Cost Ratio (BCR) Net Present Value (NPV), Internal Rate of Return (IRR)- Παραδείγματα. 

12η Ενότητα: Εφαρμογή της αξιολόγησης επενδύσεων σε μελέτες περιπτώσεων (case studies). Ανάλυση κόστους/ωφέλειας.