Πληροφοριακά Συστήματα Διοίκησης

Μαθησιακά Αποτελέσματα

Σκοπός του μαθήματος είναι να εισάγει τους φοιτητές σε θέματα διοίκησης Πληροφοριακών Συστημάτων και Επιχειρησιακών Εφαρμογών. Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος οι φοιτητές θα είναι σε θέση να:

  • Σχεδιάζουν έναν Ολοκληρωμένο Συστημικό Χάρτη Επιχειρησιακών Εφαρμογών
  • Σχεδιάζουν Κυκλώματα και προδιαγραφές Επιχειρησιακής Λειτουργίας Εφαρμογών 
  • Δημιουργούν τις Δομές Δεδομένων των Επιχειρησιακών Εφαρμογών με στόχο την εύρυθμη λειτουργία του Επιχειρησιακού περιβάλλοντος και την επίτευξη Επιχειρηματικής Ευφυΐας
  • Διαχειρίζονται το εύρος των ζητημάτων για τον επιτυχή, σχεδιασμό, εκτέλεση και επίτευξη ενός Επιχειρησιακού Ψηφιακού Μετασχηματισμού
  • Ευθυγραμμίζουν την επιχειρησιακή λειτουργία και τις εργασίες εκτέλεσης επιχειρησιακής αλλαγής με την συστημική υποστήριξη και την μετάπτωση πληροφοριακών συστημάτων αντίστοιχα
  • Σχεδιάζουν ένα ενιαίο πλάνο ολιστικής προσέγγισης (εφαρμογές, δεδομένα, διαδικασίες) για την επιτυχή υλοποίηση και παραγωγική έναρξη λειτουργίας των επιχειρησιακών συστημάτων και εφαρμογών
  • Μελετούν με παραδείγματα επιχειρησιακά συστήματα όπως ERPs, CRMs, SCM, KMS, DSS, ESS, BI
  • Αντιλαμβάνονται την ταξινόμηση των επιχειρησιακών εφαρμογών. Μελετούν τα χαρακτηριστικά των TPS, MIS, κλπ.
  • Σχεδιάζουν το πλάνο Μετάπτωσης Δεδομένων και Εφαρμογών σε Λειτουργικά Περιβάλλοντα
  • Σχεδιάζουν ένα ενιαίο πλάνο συστημικής αλλαγής στο πλαίσιο ενός ψηφιακού μετασχηματισμού
  • Προσδιορίζουν τους δείκτες απόδοσης και αποτελεσματικότητας συστημάτων και εφαρμογών
  • Διαχειρίζονται τις φάσεις ανάπτυξης επιχειρησιακών εφαρμογών
  • Εφαρμόζουν βέλτιστες πρακτικές σχεδιασμού ολοκληρωμένων λύσεων επιχειρηματικής ευφυΐας

Περιεχόμενο

Αναφορικά με το περιεχόμενο του μαθήματος, διακρίνονται δώδεκα βασικές ενότητες:

1η Ενότητα: Εισαγωγή σε ορισμούς και έννοιες αναφορικά με τη Διοίκηση Πληροφοριακών Συστημάτων σε Επιχειρησιακά Περιβάλλοντα. Συσχετίσεις Δεδομένων, Πληροφορίας, Πληροφοριακών Συστημάτων, Επιχειρησιακών Εφαρμογών και Επιχειρησιακών Λειτουργιών και Διαδικασιών.

2η Ενότητα: Ζητήματα διοίκησης και διαχείρισης υλοποίησης επιχειρησιακών εφαρμογών. Σύνταξη ολιστικού πλάνου ψηφιακού μετασχηματισμού. Τεχνικές και μέθοδοι για κλιμακωτή αναβάθμιση επιχειρησιακών εφαρμογών. 

3η Ενότητα: Σχεδιασμός και υλοποίηση Επιχειρησιακού Συστημικού χάρτη. Αντιμετώπιση ζητημάτων αρχιτεκτονικής εφαρμογών και συστημάτων. Κυκλώματα λειτουργίας και συσχέτιση με επιχειρησιακές εφαρμογές. Πλάνο σχεδιασμό και διαχείριση ανάπτυξης επιχειρησιακών εφαρμογών. Τεχνικές και παραδείγματα για διαχείριση βασικών δεδομένων και δομής. 

4η Ενότητα: Ταξινόμηση και μελέτη των κύριων Επιχειρησιακών Πληροφοριακών Συστημάτων. Μελέτη των Συστημάτων Διαχείρισης Επιχειρησιακών Πόρων, Συστημάτων Διαχείρισης Σχέσεων Πελατών, Συστημάτων Διαχείρισης Εφοδιαστικής Αλυσίδας, Συστημάτων Διαχείρισης Γνώσης και Εταιρικής Μνήμης, Συστημάτων Ηλεκτρονικής Μάθησης.

5η Ενότητα: Ζητήματα επίτευξης Επιχειρηματικής Ευφυΐας, Επιχειρησιακές Εφαρμογές Επιχειρηματικής Ευφυΐας, Ανάλυσης μεγάλων δεδομένων, Συστήματα υποστήριξης και λήψεως Αποφάσεων, Συστήματα Διοίκησης.

6η Ενότητα: Μελέτη του Κύκλου ζωής των Επιχειρησιακών Εφαρμογών. Ανάλυση των τεχνικών και τεχνολογιών αξιοποίησης επιχειρηματικών δεδομένων και στήριξης επιχειρηματικών στρατηγικών.

7η Ενότητα: Θέματα Μετάπτωσης Επιχειρησιακών Εφαρμογών και Δεδομένων. Ευθυγράμμιση επιχειρησιακής λειτουργίας με τις επιχειρησιακές εφαρμογές και συστήματα. Επεξήγηση και παραδειγματική επίδειξη της σχέσης του Ψηφιακού και Επιχειρησιακού Μετασχηματισμού.

8η Ενότητα: Διεπιστημονική προσέγγιση των θεμάτων ανάπτυξης ολοκληρωμένων Πληροφοριακών Συστημάτων και μελέτη των θεμάτων υιοθέτησης των Επιχειρησιακών Εφαρμογών από Υπεύθυνους Επιχειρησιακών Λειτουργιών, Κύριους και Τελικούς χρήστες.

8η Ενότητα: Μεθοδολογικές προσεγγίσεις υιοθέτησης επιχειρησιακών εφαρμογών και βέλτιστης αξιοποίησης και απόδοσης.

9η Ενότητα: Μελέτη των σύγχρονων Τεχνολογιών Υλικού και Λογισμικού.

10η Ενότητα: Μελέτη καινοτόμων τεχνολογιών και ο στρατηγικός ρόλος της πληροφορικής. Έμφαση δίδεται σε θέματα διαχείρισης περιεχομένου και ανάλυσης δεδομένων στα πληροφοριακά συστήματα. Μελετά τη σχέση της επιχειρηματικής Ευφυΐα με τις επιχειρησιακές εφαρμογές.

11η Ενότητα: Ψηφιακό Επιχειρείν και Πληροφοριακά Συστήματα. Big Data analytics, Cloud, Mobility.

12η Ενότητα: Στρατηγικά πληροφοριακά συστήματα για καινοτομία και ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, σχεδιασμός και απόκτηση πληροφοριακών συστημάτων, διαχείριση και έλεγχος πληροφοριακών πόρων, ο ρόλος της πληροφορικής στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της χώρας.