Ανάπτυξη πληροφοριακού συστήματος μέτρησης αξιοπιστίας Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης

Επιβλέπων: Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος

Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η ανάπτυξη ενός πληροφοριακού συστήματος το οποίο έχει τη δυνατότητα, χρησιμοποιώντας τεχνικές εξόρυξης δεδομένων, να διερευνά και να μετρά την αξιοπιστία ηλεκτρονικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Το σύστημα θα αποφαίνεται τόσο σχετικά με την αξιοπιστία συγκεκριμένων ειδήσεων από υπάρχοντα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, μέσω διασταύρωσης των διαφορετικών εμφανίσεων μιας είδησης, όσο και για την γενικότερη αξιοπιστία συγκεκριμένων ΜΜΕ, βασισμένο στην ποιότητα των ειδήσεων που αυτά παρέχουν σε βάθος χρόνου. Για τον λόγο αυτό θα χρησιμοποιούνται τεχνικές μηχανικής μάθησης και εξόρυξης γνώσης, αλλά και τεχνολογίες σημασιολογικού ιστού, καθώς είναι αναγκαία η αποφασήνιση των εννοιών και η ορθή ερμηνεία των νοημάτων των κειμένων. Προαπαιτούμενες γνώσεις περιλαμβάνουν κατανόηση τεχνολογιών πληροφοριακών συστημάτων, γνώση τεχνολογιών ανοικτών δεδομένων, καθώς και τεχνικών data mining.

 

 

 

Ανάπτυξη συστήματος μέτρησης απόδοσης web server με εφαρμογή σε πραγματικά δεδομένα

Επιβλέπων: Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος

Η παρούσα εργασία αποσκοπεί στην κατασκευή ενός εύχρηστου και παραμετροποιήσιμου συστήματος το οποίο θα μετράει την απόδοση web server, με βάση υπάρχουσες μετρικές. Για τον σκοπό αυτό θα πρέπει να είναι σε θέση να εκτελεί πειράματα με αυξανόμενο φόρτο προς δοσμένο web server και να παρακολουθεί την συμπεριφορά αυτού κατά την διάρκεια των πειραμάτων. Η εργασία περιλαμβάνει τόσο την μελέτη των υπαρχουσών μετρικών απόδοσης και μεθόδων ελέγχου, για σκοπούς τεκμηρίωσης, όσο και την προγραμματιστική κατασκευή του αντίστοιχου συστήματος. Επίσης, περιλαμβάνει την εφαρμογή του συστήματος και την εξαγωγή συμπερασμάτων σε πραγματικά δεδομένα, που περιλαμβάνουν web servers σε πραγματικές συνθήκες φόρτου.

 

 

 

Συστήματα δικτύων αισθητήρων για καταγραφή και εντοπισμό συμβάντων

Επιβλέπων: Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος

Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η μελέτη συστημάτων δικτύων αισθητήρων τα οποία θα είναι σε θέση να εντοπίζουν και καταγράφουν συμβάντα βάσει οπτικής αναγνώρισης. Η εργασία περιλαμβάνει ανάπτυξη ενός πρωτότυπου συστήματος για αυτόν τον σκοπό.

 

 

 

Απόδοση δομής και σημασιολογίας σε RESTfulwebservices μέσω Hypermedia

Επιβλέποντες: Χατζή Ουρανία, Μάρα Νικολαΐδου

Τα περισσότερα web-based συστήματα πλέον προσφέρουν APIs με την μορφή RESTfulwebservices με σκοπό την αλληλεπίδραση με clients και άλλες διαδικτυακές υπηρεσίες. Ωστόσο, οι περιγραφές αυτών των RESTfulAPIs συνήθως είναι εκφρασμένες σε φυσική γλώσσα, κάτι που δυσχεραίνει την αυτόματη ανακάλυψη και κατανάλωσή τους, ειδικά όταν πρόκειται για αυτοματοποιημένη σύνθεση διαδικτυακών υπηρεσιών, όταν δηλαδή APIs διαφορετικών συστημάτων καλούνται να συνεργαστούν και να αλληλεπιδράσουν μεταξύ τους χωρίς προγραμματιστική παρέμβαση – σε αυτό το μήκος κύματος, το programmableweb έχει γνωρίσει μεγάλη ανάπτυξη. Ένας από τα βασικά μειονεκτήματα των RESTfulAPIs που περιγράφονται σε φυσική γλώσσα είναι η έλλειψη δομής και σημασιολογίας. Προς αυτήν την κατεύθυνση έχουν γίνει προσπάθειες, με αυτή των Hypermedia να βρίσκεται στην αιχμή αυτής της τεχνολογίας.

Η παρούσα εργασία έχει ως σκοπό την έρευνα τεχνολογιών που αποσκοπούν στην απόδοση δομής και σημασιολογίας σε RESTful περιγραφές webservices, επικεντρώνοντας στην τεχνολογία των Hypermedia. Επίσης, περιλαμβάνει την ανάπτυξη πρότυπου συστήματος για την διαχείριση και αξιοποίηση περιγραφών webservices με Hypermedia.

 

 

 

Δημιουργία Web-based περιβάλλοντος για την υποστήριξη Adaptive Case Management (ACM)



Επιβλέπουσα: Μάρα Νικολαΐδου 



Στόχος: Δημιουργία μίας μηχανής εκτέλεσης με τη χρήση web services και του αντίστοιχης web-based διεπαφής για την υποστήριξη Adaptive Case Management

Περιγραφή: Στο πραγματικό κόσμο δεν είναι όλες οι επιχειρησιακές διαδικασίες καλά καθορισμένες και επομένως δεν είναι αποτελεσματικό να μοντελοποιηθούν με BPMN ή BPEL και να συντονιστούν από τις καθιερωμένες μηχανές εκτέλεσης. Στη διεθνή βιβλιογραφία προτείνεται εναλλακτικά η υποστήριξη περιβαλλόντων που εστιάζονται στις ενέργειες που πρέπει να κάνει ο χρήστης για να διεκπεραιώσει μία υπόθεση και το πως αυτές μπορούν να γίνουν ηλεκτρονικά και όχι στην περιγραφή της διαδικασίας με βάση μια σειρά προκαθορισμένων βημάτων. Η οπτική αυτή για τη διαχείριση των επιχειρησιακών διαδικασιών ονομάζεται  Διαχείριση Υποθέσεων - Adaptive Case Management – ACM (http://www.adaptivecasemanagement.org).

Στόχος της πτυχιακής αυτή είναι η δημιουργία μίας βιβλιοθήκης από web services για την υλοποίηση των βασικών ενεργειών που πρέπει να υποστηρίζεται στην Διαχείριση Υποθέσεων (πχ δημιουργία φακέλου υπόθεσης, ενημέρωση φακέλου, ανάθεση υπόθεσης, ενημέρωση για συμμετοχή σε μία υπόθεση) με παραμετρικό τρόπο και τη δημιουργία μίας web-based διεπαφής, που θα επιτρέπει στους χρήστες του συστήματος να διαχειρίζονται υποθέσεις.

Απαραίτητες Γνώσεις: Προγραμματισμός σε περιβάλλον Web, Web Services, Java

Θεματική Περιοχή: BPMS, SOA, Web Services

 

 

 

Ολοκλήρωση περιβάλλοντος για την μοντελοποίηση και την προσομοίωση Συστημάτων Μεταφορών



Επιβλέπουσα: Νικολαΐδου Μάρα (σε συνεργασία με τους κ. Τσαδήμα και κ. Κάπο)



Στόχος: Προσαρμογή υπάρχοντος περιβάλλοντος μοντελοποίησης SysML και προγράμματος προσομοίωσης με τη χρήση μετασχηματισμών δεδομένων για τη μελέτη Συστημάτων Μεταφορών

Περιγραφή: Η μελέτη πολύπλοκων, πολυεπίπεδων συστημάτων όπως τα συστήματα μεταφορών απαιτεί την υποστήριξη γραφικών περιβαλλόντων που διευκολύνουν το μελετητή/σχεδιαστή του συστήματος να το περιγράψει και πιθανά να το προσομοιώσει χρησιμοποιώντας τυποποιημένα εργαλεία και γλώσσες μοντελοποίησης όπως η SysML, δίχως να απαιτείται από αυτόν να γράψει κώδικα.

Στόχος της εργασίας αυτής είναι η προσαρμογή υπαρχόντων εργαλείων για την μελέτη συστημάτων μεταφορών. Τα εργαλεία αυτά περιλαμβάνουν ένα SysML περιβάλλον μοντελοποίησης συστημάτων, που θα χρησιμοποιείται για το σχεδιασμό του συστήματος μεταφορών, και το περιβάλλον προσομοίωσης, που θα χρησιμοποιείται για την μελέτη της απόδοσης του συστήματος αυτού. Τα εργαλεία αυτά είναι ήδη διαθέσιμα. Πιο συγκεκριμένα για το σχεδιασμό του συστήματος χρησιμοποιείται η γλώσσα SysML (www.sysml.org) στο εργαλείο MagicDraw (www.magicdraw.com), ενώ για την προσομοίωση του έχει δημιουργηθεί εξωτερικό περιβάλλον προσομοίωσης χρησιμοποιώντας το DEVS. Τα εργαλεία αυτά επικοινωνούν σύμφωνα με την MDA, μέσω ενός μετασχηματισμού ανάμεσα στα XMΙ σχήματα που δέχονται τα δύο εργαλεία, υλοποιημένο στη γλώσσα QVT (http://en.wikipedia.org/wiki/QVT ). O φοιτητής θα εξοικειωθεί με τη χρήση και τη χρησιμότητα της SysML, τις διαδικασίες αυτόματης παραγωγής κώδικα, τη διαλειτουργικότητα προγραμμάτων σύμφωνα με σύγχρονα πρότυπα και το μετασχηματισμό σχημάτων μεταδεδομένων.

Απαραίτητες Γνώσεις: Java, XML

Θεματική Περιοχή: Συστήματα Μεταφορών, MDA (Model Driven Architecture), Eπικοινωνία στο Web

 

 

 

Συλλογή δεδομένων κίνησης των ΜΜΜ με χρήση κινητών τηλεφώνων, με σκοπό την ενημέρωση του επιβατικού κοινού

Επιβλέποντες: Μάρα Νικολαΐδου, Ανάργυρος Τσαδήμας

Στόχος: Ανάπτυξη εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα, η οποία θα ενημερώνει σε πραγματικό χρόνο το επιβατικό κοινό για τη θέση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.

Περιγραφή:  Στις μέρες μας παρατηρείται πληθώρα εφαρμογών για κινητά, πολλές από τις οποίες έχουν σαν σκοπό την διευκόλυνση των χρηστών στην καθημερινότητά τους. Πολλές από αυτές τις υπηρεσίες είναι location-based. Το crowdsourcing  είναι μια τεχνική που χρησιμοποιείται για παροχή υπηρεσιών, ιδεών ή περιεχομένου στο ευρύ κοινό, ζητώντας από το ίδιο το κοινό να συνεισφέρει την πληροφορία, δίνοντάς του τη δυνατότητα να γίνεται πάροχος και καταναλωτής υπηρεσιών ταυτόχρονα. Αξιοποιώντας τα παραπάνω, και παρατηρώντας ότι για έναν επιβάτη είναι χρήσιμο να ξέρει ποιο μέσο είναι κοντά του τη δεδομένη στιγμή ώστε να αποφασίσει προς τα που θα κινηθεί ή πως θα δρομολογηθεί (δηλαδή ποιά μέσα θα επιλέξει να χρησιμοποιήσει), θα ήταν χρήσιμο αν υπήρχε μια υπηρεσία ή/και εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα η οποία να τον ενημερώνει. Με αυτόν τον τρόπο ο επιβάτης θα ενημερώνεται για τη θέση και την πορεία του ΜΜΜ που επιθυμεί, ώστε να επιλέξει τη στιγμή που  χρειάζεται, ποιό μέσο τον εξυπηρετεί καλύτερα, με βάση την πληροφορία που έχει διαθέσιμη από τους υπόλοιπους χρήστες, ώστε να κατευθυνθεί προς τον προορισμό του γρηγορότερα. Επιπλέον, θα διερευνηθεί πως θα μπορούσε να συνδυαστεί με υπάρχουσες υπηρεσίες (Google Transit)

Προαπαιτούμενα: Προγραμματισμός Εφαρμογών Ιστού, Ανάπτυξη Εφαρμογών για Κινητές Συστευές, Υπηρεσίες Ιστού, Ανάπτυξη Διαδικτυακών Διεπαφών

 

 

 

Δημιουργία Keystroke dynamics API και ενσωμάτωσή του σε εφαρμογές ιστού

Επιβλέποντες: Νικολαΐδου Μάρα,  Ριζομυλιώτης Παναγιώτης,  Τσαδήμας Ανάργυρος

Στόχος: Σκοπός της εργασίας είναι η υλοποίηση μιας διεπαφής προγραμματισμού εφαρμογών (API), η οποία θα υλοποιεί έναν επιπρόσθετο μηχανισμό ασφαλείας κατά την αυθεντικοποίηση ενός χρήστη σε ένα σύστημα. Για το σκοπό αυτό θα χρησιμοποιηθεί η τεχνολογία των keystroke dynamics. Για την εφαρμογή των ανωτέρω θα χρησιμοποιηθεί μια διαδικτυτακή εφαρμογή, η οποία θα ενσωματώνει το μηχανισμό αυτό. 

Περιγραφή: Τα keystroke dynamics είναι μια τεχνική η οποία μετράει τα χαρακτηριστικά του ρυθμού πληκτρολόγησης ενός χρήστη με σκοπό τη δημιουργία ενός βιομετρικού προτύπου, το οποίο τον διαφοροποιεί από τους υπόλοιπους χρήστες. Για να δημιουργηθεί αυτό το πρότυπο, ο χρήστης θα πρέπει να εισάγει δεδομένα πληκτρολόγησης στο σύστημα (training). Με αυτόν τον τρόπο θα μπορεί να αυξηθεί η ασφάλεια που θα παρέχει ένα σύστημα στους χρήστες, και εν προκειμένω μια δικτυακή εφαρμογή, με απλό και εύχρηστο τρόπο. Επίσης, θα διερευνηθεί η δυνατότητα αξιοποίησης του API στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Προαπαιτούμενα: Ασφάλεια Πληροφοριακών Συστημάτων, Keystroke Dynamics, Classification Algorithms,  Προγραμματισμός Εφαρμογών Ιστού, Ανάπτυξη Διαδικτυακών Διεπαφών

 

 

 

Τα τυχαία γραφήματα (οι τυχαίοι γράφοι) ως μοντέλα δικτύων

Επιβλέπουσα: Βαμβακάρη Μαλβίνα

H θεωρία των τυχαίων γραφημάτων (γράφων) θεμελιώθηκε από τους Erdös και Rényi [3] στο τέλος της δεκαετίας  του  ’50.  Το τυχαίο γράφημα των Erdös και Rényi  είναι ένα από τα παλαιότερα και καλύτερα μελετημένα μοντέλα δικτύων στη διεθνή βιβλιογραφία και συχνά αναφέρεται ως κλασικό.  Ωστόσο, το κλασικό τυχαίο γράφημα διαφέρει σημαντικά  ως προς τις  ιδιότητες του, από τα  δίκτυα του πραγματικού κόσμου (real-world), όπως αυτών του  Διαδικτύου (αυτόνομα συστήματα) (Internet, autonomoussystems), του Παγκόσμιου Ιστού (ιστοσελίδες) (World-WideWeb, sites), των κοινωνικών  δικτύων (socialnetworks).

Ως  θέματα προπτυχιακών/ μεταπτυχιακών  πτυχιακών εργασιών  προτείνονται τα εξής:

  • Ανασκόπηση  των νεότερων αποτελεσμάτων για χρήση καταλλήλων τυχαίων γραφημάτων ως μοντέλα δικτύων  καθώς και των τυπικών πιθανοθεωρητικών ιδιοτήτων τους [1,2]. Παρουσίαση ειδικών τυχαίων γραφημάτων ως μοντέλα δικτύων  και μελέτη κάποιων από τις  ιδιότητες τους,  όπως της κατανομής του βαθμού των κορυφών (degree distribution),  του συντελεστή  συσταδοποίησης (clustering coefficient), της διαπερασιμότητας  και  της συνεκτικότητας.
  • Ανασκόπηση της μεθοδολογίας  στατιστικής ανάλυσης δεδομένων  δικτύων,  όπως της συσταδοποίησης  γραφημάτων ( graph clustering)  και των αλγορίθμων υλοποίησης τους  και ως μελέτη περίπτωσης  εφαρμογές  τους σε πραγματικά δεδομένα [4,5].

Ενδεικτική Βιβλιογραφία

  • B. Bollobás, Random Graphs, Cambridge University Press, Cambridge, 2001
  • S. Bornholdt and H. G. Schuster (Eds), Handbook of Graphs and Networks:  From the Genome to the Internet,   Wiley-VCH, Weinheim , 2003.
  • P. Erdös, P and A. Rényi, On random graphs I., Publicationes Mathematicae Debrecen 5 (1959), 290-297.
  • E.D.  Kolaczyk,  Statistical Analysis of Network Data: Methods and Models, Springer Series  in Statistics, 2003 .
  • S. E. Schaeffer, Survey Graph clustering, Computer Science Review 1(2007), 27-64.

 

 

 

Αυτόματη εξαγωγή και διαχείριση περιεχομένου από ειδησεογραφικά site

Επιβλέπων: Ηρακλής Βαρλάμης

Η πληθώρα ειδησεογραφικών πηγών και η ανάγκη της αγοράς για ανάλυση ειδήσεων σε μεγάλη κλίμακα, έχει καταστήσει αναγκαία την ύπαρξη μηχανισμών που θα συγκεντρώνουν πληροφορία από ειδησεογραφικές πηγές ελαχιστοποιώντας την ανθρώπινη παρέμβαση. Ταυτόχρονα καθιστά πλέον επιτακτική την ολοκλήρωση επιμέρους εργαλείων ανάλυσης και επεξεργασίας κειμένων σε μια ενιαία πλατφόρμα που θα στοχεύει στον τελικό χρήστη αποκρύβοντας τις επιμέρους λεπτομέρειες.

Στόχος της εργασίας είναι να σχεδιάσει και να υλοποιήσει αλγορίθμους που θα εντοπίζουν περιεχόμενο ενδιαφέροντος σε ειδησεογραφικά site και θα δημιουργούν με αυτόματο τρόπο μηχανισμούς εξαγωγής περιεχομένου. Στη συνέχεια θα οργανώνουν και αναλύουν τη συγκεντρωμένη πληροφορία και θα οπτικοποιούν την παραγόμενη γνώση.

Βιβλιογραφία:

  • Junfeng Wang, Chun Chen, Can Wang, Jian Pei, Jiajun Bu, Ziyu Guan, and Wei Vivian Zhang. 2009. Can we learn a template-independent wrapper for news article extraction from a single training site?. In Proceedings of the 15th ACM SIGKDD international conference on Knowledge discovery and data mining (KDD '09). ACM, New York, NY, USA, 1345-1354.
  • Kushmerick, Nicholas. Wrapper induction for information extraction. Diss. University of Washington, 1997.
  • Ku, L. W., Liang, Y. T., & Chen, H. H. (2006, March). Opinion Extraction, Summarization and Tracking in News and Blog Corpora. In AAAI Spring Symposium: Computational Approaches to Analyzing Weblogs (pp. 100-107).

 

 

 

Εξατομίκευση περιεχομένου με αξιοποίηση γνώμης και κοινωνικού δικτύου

Επιβλέπων: Ηρακλής Βαρλάμης

Η σύγχρονη τάση στα site αγορών είναι οι χρήστες να καταθέτουν τη γνώμη τους για διάφορα προϊόντα, βαθμολογώντας χωριστά τα καλά και τα κακά σημεία τους. Για παράδειγμα, στο tripadvisor βαθμολογείται ένα ξενοδοχείο χωριστά για την κάθε υπηρεσία που προσφέρει (reception, καθαριότητα, φαγητό κλπ). Ταυτόχρονα, στα site αυτά υπάρχει πληροφορία κοινωνικού δικτύου για τους χρήστες η οποία μπορεί να αξιοποιηθεί.

Στόχος της εργασίας είναι η σχεδίαση ενός μοντέλου που θα λαμβάνει υπόψη του τόσο τις γνώμες που καταθέτουν οι χρήστες για τις διαφορετικές ιδιότητες ενός αντικειμένου (aspect based opinion mining) αλλά και το κοινωνικό δίκτυο των χρηστών ώστε να καταλλήγει στις καλύτερες εναλλακτικές προτάσεις.

Βιβλιογραφία:

  • Moghaddam, S., & Ester, M. (2011, July). ILDA: interdependent LDA model for learning latent aspects and their ratings from online product reviews. In Proceedings of the 34th international ACM SIGIR conference on Research and development in Information Retrieval (pp. 665-674). ACM.
  • Varlamis, I., Eirinaki, M., & Louta, M. (2013). Application of social network metrics to a trust-aware collaborative model for generating personalized user recommendations. In The Influence of Technology on Social Network Analysis and Mining (pp. 49-74). Springer Vienna.
  • Fortunato, S. (2010). Community detection in graphs. Physics Reports, 486(3), 75-174.

 

 

 

Εξαγωγή επιχειρηματικής γνώσης από δεδομένα νοσοκομείων

Επιβλέπων: Ηρακλής Βαρλάμης

Η πληθώρα δεδομένων που συγκεντρώνουν καθημερινά οι διευθυντές μονάδων υγείας αλλά και οι υπεύθυνοι σε επίπεδο περιφέρειας είναι μεγάλοι και συχνά απατείται χρονοβόρα ανάλυση για την επεξεργασία και την αποτύπωσή τους. Συχνά η πληροφορία στην οποία καταλήγει η ανάλυση αυτή είναι επίσης πολύ μεγάλη με αποτέλεσμα να είναι δύσκολο για τους υπεύθυνους να την επεξεργαστούν και να την αξιοποιήσουν.

Στόχος της εργασίας είναι να εστιάσει στις ανάγκες μιας συγκεκριμένης ομάδας χρηστών (π.χ. διευθυντές νοσοκομείων) για επιχειρηματική γνώση από δεδομένα που συλλέγονται καθημερινά από νοσοκομεία. Η εργασία θα αναλύσει τις ανάγκες και τα διαθέσιμα δεδομένα, θα ορίσει τις λειτουργικές απαιτήσεις μιας εφαρμογής επιχειρηματικής γνώσης και θα αναπτύξει τους μηχανισμούς για την οργάνωση και διαχείριση των δεδομένων αλλά και για την οπτικοποίηση της επιχειρηματικής γνώσης, σε ένα συγκεντρωτικό πίνακα ελέγχου (dashboard).

Βιβλιογραφία:

  • Few, S. (2006). Information dashboard design The Effective Communication of Data. O'Reilly.
  • Rosow, E., Adam, J., & Roth, C. (2010). U.S. Patent No. 7,774,215. Washington, DC: U.S. Patent and Trademark Office.
  • McLeod, B., Zaver, F., Avery, C., Martin, D. P., Wang, D., Jessen, K. and Lang, E. S. (2010), Matching Capacity to Demand: A Regional Dashboard Reduces Ambulance Avoidance and Improves Accessibility of Receiving Hospitals. Academic Emergency Medicine, 17: 1383–1389.

 

 

 

Εξόρυξη και αποτύπωση γνώσης από query logs σε βάσεις δεδομένων τεκμηρίων

Επιβλέπων: Ηρακλής Βαρλάμης

Τα αρχεία καταγραφής των ερωτήσεων που υποβάλουν οι χρήστες σε μια μηχανή αναζήτησης μπορούν να δώσουν πολύ χρήσιμη πληροφορία για τα ενδιαφέροντα των χρηστών, να ομαδοποιήσουν τους χρήστες και να τους προτείνουν νέα τεκμήρια τα οποία πιθανά τους ενδιαφέρουν κ.ο.κ. Στην περίπτωση που τα τεκμήρια είναι επιστημονικές δημοσιεύσεις και οι χρήστες ερευνητές από διάφορα επιστημονικά πεδία η γνώση που μπορεί να προκύψει παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Στόχος της εργασίας είναι να σχεδιάσει και να υλοποιήσει αλγορίθμους που θα αναλύουν σε διαφορετικά επίπεδα τα query logs μιας βάση δεδομένων επιστημονικών δημοσιεύσεων. Θα πρέπει να μελετηθεί η δυνατότητα ταυτοποίησης των χρηστών, η δυνατότητα περεταίρω ομαδοποίησής τους ανά φορέα προέλευσης, ανά πεδίο ενδιαφέροντος ή εναλλακτικά με βάση τις αναζητήσεις που επιχειρούν. Τέλος θα επιχειρηθεί μια ανάλυση των αρχείων αναζητήσεων η οποία θα αποτυπώσει τη ροή ενδιαφερόντων μεταξύ επιστημονικών πεδίων με βάση τις αναζητήσεις.

Βιβλιογραφία:

  • Limam, L., Coquil, D., Kosch, H., & Brunie, L. (2010, August). Extracting user interests from search query logs: A clustering approach. In Database and Expert Systems Applications (DEXA), 2010 Workshop on (pp. 5-9). IEEE.
  • Pass, G., Chowdhury, A., & Torgeson, C. (2006, June). A picture of search. In InfoScale (Vol. 6, pp. 1-7).
  • J.D. West (2010) Eigenfactor: ranking and mapping scientific knowledge, PhD Dissertation. University of Washington
  • http://well-formed.eigenfactor.org/
  • Wen, J. R., Nie, J. Y., & Zhang, H. J. (2001, April). Clustering user queries of a search engine. In Proceedings of the 10th international conference on World Wide Web (pp. 162-168). ACM.

 

 

 

Δημιουργία συνόψεων σε βάσεις δεδομένων τεκμηρίων

Επιβλέπων: Ηρακλής Βαρλάμης

Οι βάσεις δεδομένων τεκμηρίων συγκεντρώνουν σύνθετη πληροφορία για πολύ μεγάλο αριθμό τεκμηρίων. Η επισκόπηση της πληροφορίας αυτής είναι αρκετά δύσκολη αν γίνει σε επίπεδο μονάδας. Για το λόγο αυτό οι οργανισμοί που διαθέτουν τα τεκμήρια επιχειρούν αυτόματες ή ημι-αυτόματες κατηγοριοποιήσεις των τεκμηρίων και ταυτόχρονα προσπαθούν να υλοποιήσουν διαφορετικούς τρόπους αναζήτησης ή περιήγησης στα τεκμήρια αυτά.

Στόχος της εργασίας είναι να σχεδιάσει και να υλοποιήσει αλγορίθμους που θα κατηγοριοποιούν αυτόματα επιστημονικά τεκμήρια (μεταδεδομένα επιστημονικών δημοσιεύσεων όπως βιβλία, διατριβές κλπ) σε προκαθορισμένες κατηγορίες με βάση τη λεκτική περιγραφή που υπάρχει στα μεταδεδομένα τους (τίτλους, περιλήψεις, λέξεις κλειδιά, στοιχεία συγγραφέων). Επιπλέον θα σχεδιάσει μηχανισμούς που θα παράγουν συνόψεις των τεκμηρίων σε διάφορους άξονες και επίπεδα λεπτομέρειας.

Βιβλιογραφία:

  • Mohsen Taheriyan. 2011. Subject classification of research papers based on interrelationships analysis. In Proceedings of the 2011 workshop on Knowledge discovery, modeling and simulation (KDMS '11). ACM, New York, NY, USA, 39-44.
  • Moustafa M. Ghanem, Yike Guo, Huma Lodhi, and Yong Zhang. 2002. Automatic scientific text classification using local patterns: KDD CUP 2002 (task 1). SIGKDD Explor. Newsl. 4, 2 (December 2002), 95-96.
  • J.D. West (2010) Eigenfactor: ranking and mapping scientific knowledge, PhD Dissertation. University of Washington
  • http://well-formed.eigenfactor.org/

 

 

 

Μελέτη νανοφωτονικών διατάξεων με χρήση αριθμητικών μεθόδων

Επιβλέπων: Θωμάς Καμαλάκης

Σκοπός της εν λόγω πτυχιακής είναι η χρήση εργαλείων ελεύθερου λογισμικού για την ηλεκτρομαγνητική προσομοίωση διατάξεων φωτονικών κρυστάλλων με έμφαση στις τηλεπικοινωνίες. Οι προσομείωσεις θα πραγματοποιηθούν στο beowulfcluster του εργαστηρίου ηλεκτρονικής.

 

 

 

Τεχνοοικονομική Ανάλυση Παροχής Υπηρεσιών TriplePlay μέσω Δορυφόρου και xDSL

Επιβλέπων: Θωμάς Καμαλάκης

Σκοπός αυτής της πτυχιακής είναι να πραγματοποιηθεί μία ανάλυση κόστος μίας υβριδικής τεχνικής πρόσβασης που συνδυάζει δορυφορικά συστήματα και συστήματα πρόσβασης xDSL. Η αποτίμηση θα γίνει βάση τα λειτουργικά κόστη και τα κόστη κεφαλαίου (CAPEX και OPEX) ενώ θα ληφθεί υπόψη και η πολιτική τιμολόγησης του τελικού χρήστη.

 

 

 

Σύγκλιση Ετερογενών Ευρυζωνικών Δικτύων Επόμενης Γενιάς Τεχνολογίας FTTx και Radio-over-Fiber (RoF)

Επιβλέπων: Θωμάς Καμαλάκης

Αντικείμενο της πτυχιακής είναι η δημιουργία και προσομοίωση φυσικού στρώματος για ταυτόχρονη λειτουργία ετερογενών ευρυζωνικών υπηρεσιών (FTTx,ROF 60GHz,WiMax,WiFi), με σκοπό παροχής υπερυψηλών ταχυτήτων στον τελικό χρήστη. Θα λάβει χώρα υλοποίηση σχημάτων προσομοίωσης σε υφιστάμενα παθητικά οπτικά δίκτυα (PON), με σκοπό την δυνατότητα ασύρματης πρόσβασης του τελικού χρήστη και παράλληλα παροχής υπηρεσιών FTTx.

 

 

 

Μελέτη νέων τεχνικών διαμόρφωσης στη ζεύξη φωτοδιόδων

Επιβλέποντες: Θωμάς Καμαλάκης, Βασίλειος Δαλάκας

Οι φοιτητές, στα πλαίσια αυτής της εργασίας θα κληθούν να δοκιμάσουν διάφορες τεχνικές επεξεργασίας σήματος για ένα τηλεπικοινωνιακό σύστημα που θα αποτελείται από μια ζεύξη φωτοδιόδων. Στόχος είναι η βελτίωση του τελικά λαμβανόμενου ρυθμού σφαλμάτων ανά εκπεμπόμενο δυαδικό ψηφίο (Bit Error Rate, BER) ή ανά εκπεμπόμενο σύμβολο (Symbol Error Rate, SER) με την επιλογή του κατάλληλου συνδιασμού τεχνικών. Η εργασία θα λάβει χώρα στο εργαστήριο Ηλεκτρονικής. Η εργασία θα υλοποιηθεί με χρήση του περιβάλλοντος MATLAB ή του GNU Octave.

Προαπαιτούμενα: Βασικές γνώσεις ψηφιακών επικοινωνιών και ηλεκτρονικής.

Βασικό Αντικείμενο: Συγγραφή νέου κώδικα με χρήση εργαλείων ή/και παραμετροποίηση οντοτήτων.

 

 

 

Drivers and Barriers of mobile CRM

Supervisor: Konstantina Vassilopoulou

Customer relationship management systems offer businesses, sales productivity and effectiveness through better customer service. A wide range of data available to employees, salesmen and business owners allows for targeted and specific marketing strategy based on past customersʼ behaviour. Further, technological changes accelerate progress and more specifically mobile devices i.e. smartphones, PDAs, and tablets with vast computing power and longer battery life, make a wide range of data available to business employees i.e. mobile workforce. Mobile CRM allows for better marketing strategy and customer interaction since employees can have access to large set of data on the move through their devices. While benefits of mobile CRM are clear still it is vital to examine the main drivers and barriers to adoption. Staff resistance, slow learning curve and mobile device design issues can be few but crucial challenges for businesses to address.

References

  • Preety Awasthi and Purnima S. Sangle (2012). Adoption of CRM technology in multichannel environment: a review (2006-2010). Business Process Management Journal Vol. 18 No. 3, pp. 445-471.
  • Joseph Vella, Albert Caruana, Leyland F. Pitt (2011). The effect of behavioural activation and inhibition on CRM adoption. International Journal of Bank Marketing Vol. 30 No. 1, pp. 43-59.

 

 

 

User Adoption factors influencing the use of Social Computing in a Mobile context

Supervisor: Konstantina Vassilopoulou

Online social computing facilitates usersʼ interaction through experience sharing and content creation. In EU-27 almost 40% aged 16-74, use internet for social networking, learning, civic and political participation. According to research done by MRB Hellas, between 2008 and 2010 social networksʼ population increased by 350%. According to Eurostat 40% of Greek users use it for posting messages to chat sites and blogs, and 18% for social networking. At the same time, mobile devices have become the main channel for information-processing. A report from Nielsen shows that "consumers now spend around 20 percent of their total time online using social networks via their personal computers, and 30 percent of their time online visiting social networks on mobile". While evidence reveals a clear shift of user preferences towards mobile devices yet little research has been carried out on how mobile devices affect social networking behaviour. More specifically how mobile social networking is influenced by social, contextual, extrinsic and intrinsic motivation factors.

References

  • Daria J. Kuss, Antonius J. van Rooij, Gillian W. Shorter, Mark D. Griffiths, D. van de Mheen. (2013). Internet addiction in adolescents: Prevalence and risk factors. Computers in Human Behavior 29 (2013) 1987–1996.
  • Mohammad Salehan, Arash Negahban. (2013). Social networking on smartphones: When mobile phones become addictive. Computers in Human Behavior 29 (2013) 2632–2639.

 

 

 

Smart Homes - Σχεδιασμός και ανάπτυξη εφαρμογής για τη διαχείριση έξυπνων σπιτιών με χρήση Android

Επιβλέπων: Γεώργιος Δημητρακόπουλος

Τα έξυπνα σπίτια εισέρχονται με ολοένα και αυξανόμενους ρυθμούς στη ζωή μας. Η διαχείρισή τους θα μελετηθεί στο πλαίσιο της πτυχιακής, όπου θα απαιτηθεί έρευνα σε smart homes requirements, ανάπτυξη αλγορίθμου διαχείρισής τους και υλοποίηση σε Android για άμεση χρήση σε έξυπνα τηλέφωνα.

 

 

 

Σχεδιασμός και ανάπτυξη συστήματος για video on-demand από θεατρικές παραστάσεις σε έξυπνες τηλεοράσεις (Smart TVs)

Επιβλέπων: Γεώργιος Δημητρακόπουλος

H πτυχιακή απαιτεί τη μελέτη πρωτοκόλλων για Video on demand, τη μελέτη πρωτοκόλλων που χρησιμοποιούνται σε Smart TVs και την ανάπτυξη εφαρμογής που θα χρησιμοποιεί μαγνητοσκοπημένες θεατρικές παραστάσεις και θα τις έχει προς διάθεση σε χρήστες Smart TVs

 

 

 

Σχεδιασμός, ανάπτυξη και υλοποίηση αλγορίθμου για τη δυναμική αναδιάρθρωση ΜΙΜΟ κεραιών

Επιβλέπων: Γεώργιος Δημητρακόπουλος

Η πτυχιακή απαιτεί:

α) μελέτη θεωρίας κεραιών

β) μελέτη συστημάτων ΜΙΜΟ (multiple input multiple output)

γ) ανάπτυξη μαθηματικού αλγορίθμου για τη δυναμική τους αναδιάρθρωση

δ) εξαγωγή αποτελεσμάτων

 

 

 

Ανάπτυξη/Βελτιστοποίηση κατανεμημένου RDF-store

Επιβλέπων: Δημήτρης Μιχαήλ

Στα πλαίσια αυτής της πτυχιακής θα αναπτυχθούν/βελτιστοποιηθούν μέρη μίας κατανεμημένης RDF βάσης δεδομένων και θα πραγματοποιηθούν πειράματα σχετικά με την απόδοση του συστήματος. Σκοπός της εργασίας είναι να καταστεί δυνατή η εκτέλεση SPARQL ερωτήσεις αποδοτικά ακόμη και σε δεδομένα που αποτελούνται από δισεκατομμύρια RDF τριάδες.

 

 

 

Τεχνο-οικονομική αποτίμηση υπηρεσιών περιαγωγής

Επιβλέπων: Χρήστος Μιχαλακέλης

Στη σημερινή εποχή, τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας έχουν γίνει μέρος της καθημερινής ζωής. Η χρήση κινητού τηλεφώνου στο εξωτερικό έγινε γρήγορα μια αποδεκτή όσο και απαραίτητη άνεση της σύγχρονης τεχνολογίας. Αυτή η δυνατότητα χρήσης του κινητού τηλεφώνου στο εξωτερικό είναι γνωστή ως Διεθνής Περιαγωγή Κινητής Τηλεφωνίας (Διεθνής Κινητή Περιαγωγή- InternationalMobileRoaming - IMR). Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι χρήστες μπορούν σήμερα να μετακινούνται στο εξωτερικό εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και άλλες μεγάλες περιοχές του κόσμου, έχοντας τη δυνατότητα πραγματοποίησης κλήσεων από το κινητό τους και χωρίς την ανάγκη αλλαγής της συσκευής τους ή του αριθμού του κινητού τηλεφώνου.

Μέχρι σήμερα, τα τέλη της Διεθνούς Περιαγωγής Κινητής Τηλεφωνίας στην ΕΕ ήταν υπερβολικά υψηλά. Σύμφωνα με σχετική απόφαση της ΕΕ από τον Ιούλιο του 2014 καταργούνται τα τέλη περιαγωγής, ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ.

Στόχος αυτής της εργασίας είναι η τεχνο-οικονομική ανάλυση για τις Υπηρεσίες Διεθνούς Κινητής Περιαγωγής (Υπηρεσίες Διεθνούς Περιαγωγής -IMRS), προκειμένου για μια καλύτερη κατανόηση της Αγοράς της Διεθνούς Κινητής Περιαγωγής και η παροχή πληροφοριών και αναλύσεων σχετικά με την ανάπτυξη της αγοράς και τις τιμές των υπηρεσιών IMRS.

Επίσης, θα αναλυθούν οι τιμές χονδρικής και λιανικής για όλα τα σενάρια Διεθνούς Κινητής Περιαγωγής, η ρύθμιση των Υπηρεσιών Διεθνούς Κινητής Περιαγωγής σε επίπεδο χονδρικής και λιανικής τιμής των τελών, προκειμένου να προταθούν λύσεις για τις υψηλές τιμές στις Υπηρεσίες Διεθνούς Κινητής Περιαγωγής.

Τέλος, θα αναλυθεί το πώς αναμένεται η εικόνα της αγοράς, μετά την εφαρμογή της απόφασης της ΕΕ.

 

 

 

Ανάπτυξη τεχνο-οικονομικού εργαλείου αποτίμησης υπηρεσιών cloud computing

Επιβλέπων: Χρήστος Μιχαλακέλης

Το cloud computing είναι ένα επιχειρηματικό μοντέλο το οποίο αναμένεται να κυριαρχήσει στις επόμενες δεκαετίες. Διάφοροι φορείς στοχεύουν ήδη συγκεκριμένα τμήματα της αγοράς (storage, virtualhosting, securityofinformationassets, loadbalancing κλπ), η οποία είναι ακόμη σε εξέλιξη και θα συνεχίσει να το πράττει, έχοντας μια ολιγοπωλιακή δομή, όπως αυτή των τηλεπικοινωνιών.

Από την άποψη των επιχειρήσεων, η αύξηση της ζήτησης και του ανταγωνισμού μεταξύ των παρόχων κάνει επιτακτική την ανάγκη για την ανάπτυξη μιας μεθοδολογίας και ενός αντίστοιχου λογισμικού εργαλείου, το οποίο θα αποτιμά το συνολικό κόστος ιδιοκτησίας (TotalcostofOwnership - TCO ) των υπηρεσιών cloud, καθώς και μια σειρά άλλων οικονομικών παραμέτρων και δεικτών.

Αυτό το λογισμικό εργαλείο θα πρέπει να βασίζεται σε μια λεπτομερή μεθοδολογία, η οποία ενσωματώνει όλες τις κατάλληλες παραμέτρους, όπως εισροές και θα κάνει τους απαραίτητους υπολογισμούς για να παρέχουν μια σειρά από εξόδους, για την εκτίμηση της επένδυσης και την παροχή σημαντικών πληροφοριών για τη διαδικασία λήψης αποφάσεων, όπως το μέγεθος, την ικανότητα σχεδιασμού, την αξιοποίηση των πόρων, τις απαιτήσεις δικτύωσης, κ.λπ. Τα αποτελέσματα θα αφορούν στην περίοδο που ορίζεται από το χρήστη (συνήθως μερικά χρόνια).

Στα πλαίσια της παρούσας εργασίας, θα πραγματοποιηθεί πιλοτική ανάλυση απαιτήσεων του παραπάνω εργαλείου και θα αναπτυχθεί μια πρώτη, δοκιμαστική έκδοση του λογισμικού, βασισμένη σε απλές υποθέσεις και προδιαγραφές.

 

 

 

Καταγραφή επιλογών στη χάραξη πολιτικών με τη χρήση κοινωνικών δικτύων

Επιβλέπων: Κωνσταντίνος Τσερπές

Στην ερευνητική αυτή προσπάθεια θα δημιουργηθεί ένα μοντέλο της αποδοχής μίας συγκεκριμένης πολιτικής από τον μέσο άνθρωπο. Μία πολιτική ορίζεται ως ένα πολυδιάστατο διάνυσμα παραμέτρων κάθε μία από τις οποίες χρησιμοποιείτε για την εύρεση σχετικών με αυτή ομάδων και δεδομένων από έναν αριθμό κοινωνικών δικτύων. Αυτά τα δεδομένα στην συνέχεια θα υποβληθούν σε τεχνικές επεξεργασίας φυσικού λόγου και το αποτέλεσμα θα δοθεί σε διάφορους αλγορίθμους μηχανικής μάθησης, έτσι ώστε κάθε παράμετρος να αντιστοιχηθεί με ένα "βάρος αποδοχής". Αν αυτά τα βάρη συνδυαστούν, λαμβάνοντας υπόψη τις πολικότητες πλαισίου ( contextual polarity ) κάθε παραμέτρου,  παράγουν την συνολική αποδοχή για την συγκεκριμένη πολιτική. Σκοπός της συγκεκριμένης έρευνας είναι η πειραματική εύρεση του συνδυασμού τεχνικών επεξεργασίας φυσικής γλώσσας και αλγορίθμων μηχανικής μάθησης ο οποίος θα μας δίνει τα μεγαλύτερα ποσοστά εμπιστοσύνης ( confidence rates ) στην κατηγοριοποίηση των δεδομένων σε ανεκτό για near-real time εφαρμογές χρονικό διάστημα.

Προαπαιτούμενα: Βασικές γνώσεις εξόρυξης δεδομένων, Java, χρήση σχετικών εργαλείων όπως το WEKA

 

 

 

Μελέτη εφικτότητας και υλοποίηση εφαρμογής σε Android για την ενιαία διαχείριση αρχείων από συνδυασμούς cloudstorage υπηρεσιών

Επιβλέπων: Κωνσταντίνος Τσερπές

Στην εργασία αυτή καλείστε να υλοποιήσετε μία εφαρμογή διαχείρισης αρχείων από συνδυασμό cloudstorage υπηρεσιών. Συγκεκριμένα το τελικό αποτέλεσμα της πτυχιακής θα πρέπει να είναι μία εφαρμογή για κινητά Android η οποία θα επιτρέπει την προβολή των αρχείων ενός χρήστη τόσο στο GoogleDrive όσο και στο Dropbox (τουλάχιστον των 2 αυτών). Για την επίτευξη του στόχου αυτού θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν τα APIs των 2 υπηρεσιών.

Μέρος της εργασίας θα αναλωθεί στη μελέτη των παραπάνω και στην καταγραφή των λειτουργιών που μπορούν να υλοποιηθούν καθώς και αυτών που επιτρέπεται να υλοποιηθούν με βάση τους όρους χρήσης που θέτουν οι πάροχοι.

Σχετικές υπηρεσίες:

Προαπαιτούμενα: Java, AndroidSDK

 

 

 

Μελέτη προσομοίωσης νέων τεχνικών διαμόρφωσης για μη γραμμικές τηλεπικοινωνιακές ζεύξεις

Επιβλέποντες: Βασίλειος Δαλάκας, Θωμάς Καμαλάκης

Οι φοιτητές, στα πλαίσια αυτής της εργασίας θα κληθούν να δοκιμάσουν διάφορες τεχνικές επεξεργασίας σήματος για ένα τηλεπικοινωνιακό σύστημα που θα αποτελείται από μια μη γραμμική ζεύξη. Στόχος είναι η βελτίωση κριτηρίων όπως του τελικά λαμβανόμενου ρυθμού σφαλμάτων ανά εκπεμπόμενο δυαδικό ψηφίο (Bit Error Rate, BER) ή ανά εκπεμπόμενο σύμβολο (Symbol Error Rate, SER) ή της αποτελεσματικής εκμετάλλευσης του φάσματος (Spectral Efficiency, SE)  με την επιλογή του κατάλληλου συνδιασμού τεχνικών. Η εργασία θα υλοποιηθεί με χρήση του περιβάλλοντος MATLAB ή του GNU Octave.

Προαπαιτούμενα: Βασικές γνώσεις ψηφιακών επικοινωνιών και C.

Βασικό Αντικείμενο: Συγγραφή νέου κώδικα με χρήση εργαλείων ή/και παραμετροποίηση οντοτήτων.

 

 

 

Ανάπτυξηκώδικα Android γιαεφαρμογή Location Based Services (client side)

Επιβλέποντες: Βασίλειος Δαλάκας, Μάρα Νικολαΐδου

Οι φοιτητές, στα πλαίσια αυτής της εργασίας θα κληθούν να υλοποιήσουν μία εφαρμογή για το λειτουργικό σύστημα Android η οποία θα συλλέγει γεωχωρικά δεδομένα από έξυπνα κινητά. Η εργασία θα τους φέρει σε επαφή με εργαλεία ανάπτυξης κώδικα όπως το Eclipse σε ένα από τους πιο δημοφιλείς σήμερα χώρους όπως αυτός της χρήσης smart phones για crouwdsourcing και location based services. Οι φοιτητές θα ασχοληθούν με την συλλογή δεδομένων και την καταχώρησή τους σε μία βάση δεδομένων. Η εργασία θα υλοποιηθεί στο εργαστήριο πολυμέσων του Τμήματος.

Προαπαιτούμενα: Βασικές γνώσεις βάσεων και προγραμματισμού.

Βασικό Αντικείμενο: Συγγραφή νέου κώδικα με χρήση εργαλείων ή/και παραμετροποίηση οντοτήτων.

 

 

 

Ανάπτυξηκώδικα IOS γιαεφαρμογή Location Based Services (client side)

Επιβλέποντες: Βασίλειος Δαλάκας, Μάρα Νικολαΐδου

Οι φοιτητές, στα πλαίσια αυτής της εργασίας θα κληθούν να υλοποιήσουν μία εφαρμογή για το λειτουργικό σύστημα IOS η οποία θα συλλέγει γεωχωρικά δεδομένα από έξυπνα κινητά. Η εργασία θα τους φέρει σε επαφή με εργαλεία ανάπτυξης κώδικα όπως το XCODE σε ένα από τους πιο δημοφιλείς σήμερα χώρους όπως αυτός της χρήσης συσκευών της εταιρείας Apple για crouwdsourcing και location based services. Οι φοιτητές θα ασχοληθούν με την συλλογή δεδομένων και την καταχώρησή τους σε μία βάση δεδομένων. Η εργασία θα υλοποιηθεί στο εργαστήριο πολυμέσων του Τμήματος.

Προαπαιτούμενα: Βασικές γνώσεις βάσεων και προγραμματισμού.

Βασικό Αντικείμενο: Συγγραφή νέου κώδικα με χρήση εργαλείων ή/και παραμετροποίηση οντοτήτων.

 

 

 

Ανάπτυξηκώδικαγιαεφαρμογή Location Based Services (server side)

Επιβλέποντες: Βασίλειος Δαλάκας, Μάρα Νικολαΐδου

Οι φοιτητές, στα πλαίσια αυτής της εργασίας θα κληθούν να αυτοματοποιήσουν την συλλογή και την επεξεργασία γεωχωρικών δεδομένων με την χρήση της γλώσσας Python προκειμένου να εκμεταλλευτούν την συλλογή γεωγραφικής πληροφορίας από έξυπνα κινητά. Στόχος είναι η τελική απεικόνιση της θέσης του χρήστη του κινητού με χρήση του περιβάλλοντος QGIS. Η εργασία θα τους φέρει σε επαφή με εργαλεία ανοιχτού κώδικα όπως το QGIS και με μία από τις πιο δημοφιλείς σήμερα scripting γλώσσες. Οι φοιτητές δεν θα ασχοληθούν με την συλλογή δεδομένων καθώς αυτά θα είναι καταχωρημένα σε μία βάση δεδομένων.

Προαπαιτούμενα: Βασικές γνώσεις προγραμματισμού.

Βασικό Αντικείμενο: Συγγραφή νέου κώδικα με χρήση εργαλείων ή/και παραμετροποίηση οντοτήτων.

 

 

 

Ο ρόλος των ηλεκτρονικών μέσων κοινωνικής δικτύωσης (social media) σαν εργαλεία επικοινωνίας  Μάρκετινγκ

Επιβλέπων: Αριστείδης Θεοτόκης

Ο ρόλος των ηλεκτρονικών μέσων κοινωνικής δικτύωσης (social media)  σαν εργαλεία επικοινωνίας  μάρκετινγκ γίνεται ολοένα και πιο σημαντικός. Οι επιχειρήσεις επικοινωνούν με τον τελικό καταναλωτή μέσω των κοινωνικών δικτύων.  Η παρούσα έρευνα θα μελετά τα διαφορετικά στοιχεία και μορφές επικοινωνίας  μάρκετινγκ (διαφήμιση) μέσω κοινωνικών δικτύων και την αποτελεσματικότητα τους.

 

 

 

Υλοποίηση αλγορίθμων βέλτιστοποίησης ευσταθούς ροής

Επιβλέπων: Παύλος Ειρηνάκης

Ένα δίκτυο ροής (flownetwork) είναι ένα κατευθυνόμενο γράφημα G του οποίου οι ακμές έχουν κάποια συγκεκριμένη χωρητικότητα και δέχονται κάποια ροή. Η ποσότητα της ροής αυτής δεν μπορεί να ξεπεράσει την χωρητικότητα της ακμής. Για κάθε ροή που στέλνεται στο δίκτυο, πρέπει να ικανοποιείται ο  περιορισμός ότι η εισερχόμενη ροή σε κάθε κόμβο του γραφήματος πρέπει να ισούται με την εξερχόμενη. Από τον περιορισμό αυτό εξαιρούνται μόνο οι κόμβοι-πηγές και οι τερματικοί κόμβοι. Το πρόβλημα της ευσταθούς ροής (stableflow) γενικεύει το πρόβλημα της ροής σε δίκτυα δίνοντας τη δυνατότητα ορισμού προτιμήσεων σε κάθε κόμβο του γραφήματος G ως προς τις εισερχόμενες και τις εξερχόμενες ακμές του. Πέραν των περιορισμών διατήρησης της ροής, στο πρόβλημα ευσταθούς ροής ζητείται να ικανοποιούνται και περιορισμοί ευστάθειας που προκύπτουν από τη μη ύπαρξη μονοπατιών εμπόδισης (blockingpaths). Ένα μονοπάτι εμπόδισης με ροή f είναι ένα μονοπάτι του G στο οποίο αποστέλεται ροή f με την παρακάτω ιδιότητα: ο αρχικός κόμβος του έχει τη δυνατότητα και προτιμά να αποστείλει μέρος της ροής f σε κάποιον άλλο κόμβο εκτός του μονοπατιού εμπόδισης καθώς επίσης ο τελικός κόμβος έχει τη δυνατότητα και προτιμά να παραλάβει μέρος της ροής f από κάποιο άλλο κόμβο εκτός του μονοπατιού εμπόδισης. Θέτοντας συγκεκριμένο κόστος σε κάθε ακμή, προκύπτει το πρόβλημα της βελτιστοποίησης της ευσταθούς ροής που μπορεί να αποσταλεί στο G. Το πρόβλημα βελτιστοποίησης ευσταθούς ροής βρίσκει εφαρμοφή σε πολλούς τομείς, όπως η διαχείριση οδικού δικτύου, η αποστολή πληροφορίας σε τηλεπικοινωνιακά δίκτυα κλπ.

Σκοπός της  πτυχιακής αυτής είναι η διερεύνυση διαφορετικών κριτηρίων βελτιστοποίησης καθώς και η υλοποίηση σχετικών αλγορίθμων για την επίλυση των αντίστοιχων προβλημάτων.

 

 

 

Υλοποίηση διαφορετικών μεθόδων εύρεσης βέλτιστου κλειστού υποσυνόλου

Επιβλέπων: Παύλος Ειρηνάκης

Κάθε μερικώς διατεταγμένο σύνολο (poset) μπορεί να μορφοποιηθεί ως ένα κατευθυνόμενο ακυκλικό γράφημα G. Οι κόμβοι του γραφήματος G αντιπροσωπεύουν τα στοιχεία του συνόλου, ενώ κάθε κατευθυνόμενη ακμή e από τον κόμβο u στον κόμβο v μοντελοποιεί την διάταξη των στοιχείων του συνόλου που αντιστοιχούν στους κόμβους u και v. Δηλαδή, η ύπαρξη της ακμής e=(u,v) στο G υποδηλώνει ότι το στοιχείο του συνόλου που αντιπροσωπεύεται από το u προηγείται του στοιχείου που αντιπροσωπεύεται από το v στην αντίστοιχη μερική διάταξη. Σε ένα κατευθυνόμενο γράφημα, κλειστό ονομάζεται οποιοδήποτε υποσύνολο του γραφήματος το οποίο δεν έχει καμία εισερχόμενη ακμή. Θέτοντας συγκεκριμένο βάρος σε κάθε κόμβο, προκύπτει το πρόβλημα της εύρεσης του βέλτιστου κλειστού υποσυνόλου.

Σκοπός της πτυχιακής αυτής είναι η υλοποίηση διαφορετικών μεθόδων επίλυσης (όπως συνδυαστικοί αλγόριθμοι, ακέραιος προγραμματισμός, προγραμματισμός περιορισμών) και ο συνδυασμός των μεθόδων αυτών για την πειραματική διερεύνηση των βέλτιστων πρακτικών επίλυσης του προβλήματος του βέλτιστου κλειστού υποσυνόλου.

 

 

 

Xρήση εφαρμογών κινητών τηλεφώνων (mobile applcations) και επιπτώσεις στην συμπεριφορά καταναλώτη

Επιβλέπων: Αριστείδης Θεοτόκης

Η χρήση (mobile applications) από τις επιχειρήσεις έχει πολλαπλές επιπτώσεις στην συμπεριφορά καταναλωτή. Οι καταναλωτές πλέον χρησιμοποιούν τις εφαρμογές αυτές για να ενημερωθούν για προϊόντα και μάρκες, για να επικοινωνήσουν με άλλους καταναλωτές η/και να αγοράσουν προϊόντα και υπηρεσίες. Η παρούσα έρευνα θα μελετά το ρόλο των mobileapplications και την επίδραση τους στην συμπεριφορά καταναλωτή.

 

 

Εταιρική κοινωνική ευθύνη (CSR) και "πράσινη" τεχνολογία (Green IT)

Επιβλέπων: Αριστείδης Θεοτόκης

Ο ρόλος της εταιρικής ευθύνης και της πράσινης ανάπτυξης γίνεται ολοένα και πιο σημαντικός. Ο σκοπός της παρούσας έρευνας είναι να εξετάσει το , πώς και υπο ποιες συνθήκες μπορεί, υπό το πρίσμα της εταιρικής ευθύνης, να υιοθετηθεί από τον τελικό χρήστη/καταναλωτή μια  τεχνολογία με θετικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και την βιώσιμη ανάπτυξη.

 

 

 

Extending the REA model with “capabilities”

Supervisor: Pericles Loucopoulos

Description: A conceptual framework that has received a lot of attention in recent years is that of the Resource-Event-Agent (REA) model (Geerts  and McCarthy 2000; McCarthy 2003; Hruby 2006; Haugen 2010; Kašík and Huňka 2011).

In (Geerts  and McCarthy 2000) the authors, one of whom is the originator of the REA model identify that business phenomena included in the REA ontology are exchanges, resource-agent dependencies, resource dependencies, agent dependencies and commitments. Many of these definitions follow from the original REA work, but others are extensions whose usefulness has become apparent in REA development work.

This project will extend the current ontology of REA to incorporate those concepts that constitute the idea of “capability” (SOA-RAF 2012). To this end, the following key project activities are envisaged:

  • Study the literature on REA.
  • Develop a meta-model of the current status of REA. Note that there are more or less similar versions of REA met-models. The one to be developed in this project will be a confluence of these other meta-models.
  •  Identify the key conceptual ontological elements of “capability”.
  • Develop a meta-model of “capability”
  • Incorporate the “capability” meta-model into the REA meta-model.

References

  • Geerts , G. L. and W. McCarthy (2000) The ontological foundation of REA enterprise information systems. The American Accounting Association Conference, Philadelphia.
  • Haugen, R. (2010). Beyond the Enterprise: Taking REA to Higher Levels.
  • Hruby, P. (2006) Model-Driven Design Using Business Patterns, Springer-Verlag.
  • Kašík, J. and F. Huňka (2011) BUSINESS PROCESS MODELLING USING REA ONTOLOGY, ECONOMICS AND MANAGEMENT 2011(16): 1047-1053.
  • McCarthy, W. E. (2003) The REA Modeling Approach to Accounting Information Systems, Issues in Accounting Education 18(4): 427-441.
  • SOA-RAF (2012) Reference Architexture Founcation for Service Oriented Architecture Version 1.0,  OASIS Committee

 

 

 

Process Mining

Supervisor: Pericles Loucopoulos

Description: The IEEE Task Force on Process Mining was established in 2009 and in 2011 published the Process Mining Manifesto (van der Aalst and et.al 2010) in which the state of the art, the guiding principles and the challenges are presented.

Quoting form the Manifesto “Process mining is a relatively young research discipline that sits between computational intelligence and data mining on the one hand, and process modeling and analysis on the other hand. The idea of process mining is to discover, monitor and improve real processes (i.e., not assumed processes) by extracting knowledge from event logs readily available in today's (information) systems. Process mining includes (automated) process discovery (i.e., extracting process models from an event log), conformance checking (i.e., monitoring deviations by comparing model and log), social network/ organizational mining, automated construction of simulation models, model extension, model repair, case prediction, and history-based recommendations”.

You may get a glimpse of the business value of Process Mining by watching a 2 minutes video at http://www.youtube.com/watch?v=7oat7MatU_U. For an in-depth treatment of the subject you may refer to the book by (van der Aalst 2011).

This project will be concerned with the use of process mining tools for analyzing logs with process events and through this analysis to modeling in a Business Process Modeling Language (BPML) the exact status of a business process as recorded by the events in the logs. For example, in (van der Aalst 2013), the author discusses the utility of process mining in enabling to identify misalignment between modeled processes and actual operational ones. This project will use the resources available at www.processmining.org and specifically the ProM workbench.

The following key project activities are envisaged:

  • Study and acquire an in-depth understanding of process mining technologies.
  • Become familiar with the use of the ProM workbench.
  • Acquire and ‘clean’ event logs.
  • Analyze operational processes using the ProM workbench.
  • Map results of ProM onto a chosen BPML.

References

  • van der Aalst, W. M. P. (2011) Process Mining: Discovery, Conformance and Enhancement of Business Processes, Springer, 978-3642-19345-3.
  • van der Aalst, W. M. P. (2013) Mediating Between Modeled and Observed Behavior: The Quest for the "Right" Process, IEEE International Conference on Research Challenges in Information Science (RCIS 2013), Conference, Paris, IEEE Computing Society: 31-43.
  • van der Aalst, W. M. P. and et.al (2010). Process Mining Manifesto.

 

 

 

Ontology for “compliance”

Supervisor: Pericles Loucopoulos

Description: In general, compliance means conforming to a rule. There are many different perspectives of compliance depending on the business sector. The focus of this project is on regulatory compliance.  Regulatory compliance is defined as “the goal that corporations or public agencies aspire to achieve in their efforts to ensure that personnel are aware of and take steps to comply with relevant laws and regulations”. Such laws and regulations vary from country to country. An example is that of (Moeller 2008).

For this project emphasis will be placed on defining compliance with respect to certain laws and regulations as they apply in the European Union and the United Kingdom. Given this context, the project will focus on different regulatory requirements imposed on different business sectors, e.g. nuclear industry, financial services, construction, pharmaceuticals. Through these examples an ontology for compliance will be developed using meta-modeling (Davies, Green, Milton and Rosemann 2005). This will be tested in order to examine the level of applicability to different domains. This model will be developed by considering both a bottom-up approach (i.e. by examining regulations to specific business domains) and top-down (i.e. by considering modeling efforts that have been proposed independently of application.

The following key project activities are envisaged:

  • Study some key proposals for regulatory compliance, e.g. (EU-MiFIDII-Regulation 2011).
  • Study modeling approaches that address legal issues e.g. (Regev 2004; Ingolfo, Mylopoulos, Perini, Siena and Susi 2011).
  • Develop model of compliance.
  • Test model using cases from business domains.

References

  • Davies, I., P. Green, S. Milton and M. Rosemann (2005) Analyzing and Comparing Ontologies with Meta-Models(ed.), Idea Group.
  • EU-MiFIDII-Regulation (2011). Proposal for a Regulation of the European Parliament and Council. 2011/0296 (COD). European-Commission. Brussels.
  • Ingolfo, S., J. Mylopoulos, A. Perini, A. Siena and A. Susi (2011) Nomos: from Strategic Dependencies to Obligations, Proceedings of the 5th International i* Workshop (iStar 2011), Conference: 72-77.
  • Moeller, R. R. (2008) Sarbanes-Oxley internal controls : effective auditing with AS5, CobiT and ITIL, John Wiley & Sons.
  • Regev, G. W., A. (2004) Defining early IT system requirements with regulation principles: the Lightswitch approach, Proceedings of the 12th IEEE International Conference on Requirements Engineering, Conference, Kyoto, Japan: Page(s):  144- 153.

 

 

 

Extending the EKD method with quality aspects

Supervisor: Pericles Loucopoulos

Description: The Enterprise Knowledge Development (EKD) approach, developed in the late 1990’s is an approach that facilitates both business and information systems engineering (Loucopoulos, Kavakli, Prekas, Rolland, Grosz and Nurcan 1997; Kavakli and Loucopoulos 1999). It is an approach that considers essentially three interrelated perspectives namely those of business goals, business processes and information system constructs.

The relatively recent development of service science (Spohrer and Riecken 2006) has highlighted the need for incorporating quality as an integral part of the process of modeling for service-oriented software systems. Quality has often been considered as a stand alone characteristic either in the business and management domain (Sullivan 1986; Hauser and Clausing 1988; Dale, van der Wiele and van Iwaarden 2007; Adam, Reigel and Doerr 2009; Heravizadeh 2009) or as part of non-functional requirements (Andreou 2003; Donzelli and Bresciani 2004; Heidari, Loucopoulos and Kedad 2011; Al-Balushi, Sampaio and Loucopoulos 2012).

This project will build on existing work of EKD and augment this with recent work on quality modeling (Heidari and Loucopoulos 2013; Heidari, Loucopoulos and Brazier 2013; Heidari, Loucopoulos, Brazier and Barjis 2013; Sun, Zhao, Loucopoulos and Zhou 2013).

The following key project activities are envisaged:

  • Study the literature on EKD, using the existing manuals of the method.
  • Identify aspects of quality for incorporating these in the EKD meta-models.
  • Apply the new integrated meta-model on a case study.

References

  • Adam, S., N. Reigel and J. Doerr (2009) The role of quality aspect for the adequacy of business process and business information systems, International journal of business process integration and management 4(2): 124-133.
  • Al-Balushi, T. H., P. R. F. Sampaio and P. Loucopoulos (2012) Eliciting and Prioritizing Quality Requirements Supported by Ontologies: A Case Study Using the ElicitO Framework and Tool, Expert Systems 30(2): 129-151.
  • Andreou, A. S. (2003) Promoting software quality through a human, social and organisational requirements elicitation process, Requirements Engineering Journal Vol. 8(No. 2): 85-101.
  • Dale, B. G., D. T. van der Wiele and J. van Iwaarden (2007) Managing Quality. Singapore, Blackwell Publishing Ltd.
  • Donzelli, P. and P. Bresciani (2004) Improving Requirements Engineering by QualityModelling – A Quality-Based Requirements EngineeringFramework: 1-18.
  • Hauser, J. R. and D. Clausing (1988) The House of Quality, Harvard Business Review(May-June): 63-73.
  • Heidari, F. and P. Loucopoulos (2013) Quality Evaluation Framework (QEF): Modeling and Evaluating Quality of Business Processes,  Harokopio University of Athens,
  • Heidari, F., P. Loucopoulos and F. Brazier (2013) Ontology for Quality Specification in Requirements Engineering, MOPAS 2013 : The Fourth International Conference on Models and Ontology-based Design of Protocols, Architectures and Services, Conference, Venice, Italy, IARIA.
  • Heidari, F., P. Loucopoulos, F. Brazier and J. Barjis (2013) A Unified View of Business Process Modelling Languages. SUBMITTED TO IEEE BCIS, Harokopio University of Athens.
  • Heidari, F., P. Loucopoulos and Z. Kedad (2011) A Quality-Oriented Business Process Meta-Model, EOMAS 2011, Conference, London, Springer-Verlag: 85-99.
  • Heravizadeh (2009) Dimensions of Business Processes Quality.
  • Kavakli, V. and P. Loucopoulos (1999) Modelling of Organisational Change Using the EKD Framework, Communications of the Association for Information Systems (http://cais.isworld.org).
  • Loucopoulos, P., V. Kavakli, N. Prekas, C. Rolland, G. Grosz and S. Nurcan (1997) Using the EKD Approach: The Modelling Component,  UMIST, ELEKTRA/WP2/T2.1/UMIST/3.
  • Spohrer, J. and D. Riecken (2006) Special Section on Service Science, Comm. Of ACM 49(7): 31-90.
  • Sullivan, L. P. (1986) Quality Function Deployment, Quality Progress Vol 19(No 6): pp 39-50.
  • Sun, J., L. Zhao, P. Loucopoulos and B. Zhou (2013) QRA: A Quality Requirements Analysis Approach for Service Systems. 10th IEEE International Conference on Services Computing, Santa Clara, California, USA.

 

 

 

Develop a mapper for BPMLs

Supervisor: Pericles Loucopoulos

Description: Business Process Modelling (BPM) is currently not only of core importance for business process engineering, analysing and improving business processes but also in development of software systems to support the business processes (Havey 2005). A proliferation of business process modelling languages (BPMLs) currently exists (Moore and Whinston 1986) and is a notorious problem for business process management (Mendling, Neumann and Nuttgens 2005). Standardization has been discussed for more than ten years but, none of the proposals is commonly accepted as de facto standard in the industry (Mendling, Neumann and Nuttgens 2005).

In cross-organizational business processes and heterogeneous organizations where multiple BPMLs are deployed there is a need for a unified view to ease communication and foster understandability. To this end, a unified meta-model has been developed and presented in (Heidari, Loucopoulos and Brazier 2013). This unified meta-model could and should facilitate “translation” (or mapping) between models expressed in different BPMLs.

This project will be done in collaboration with researchers at the University of Manchester. It will develop algorithms for achieving the mapping between models of different BPMLs using Semantic Object Networks (SONs). SONs have been used in developing mappings from textual descriptions onto UML-type notations (Chioasca, Zhao, Joel, Keane and Nenadic 2013). Instead of textual descriptions, the project will consider conceptual models where a SON will act as the reference for the mappings.

The project will involve the following activities:

  • Study the unified meta-model for BPMLs.
  • Study the Manchester implementation.
  • Develop an algorithm for the mappings.
  • Implement algorithm.
  • Test using different examples.

References

  • Chioasca, E.-V., L. Zhao, K. Joel, J. Keane and G. Nenadic (2013) Semantic Object Models as Abstractions for Requirements Modelling,  The University of Manchester,
  • Havey, M. (2005) Essential Business Process Modelling. O`Reilly, USA.
  • Heidari, F., P. Loucopoulos and F. Brazier (2013) A Meta-Meta-Model For Seven Business Process Modeling Languages, IEEE International Conference on Business Informatics, Conference, Vienna, Austria.
  • Mendling, J., G. Neumann and M. Nuttgens (2005) A comparison of XML interchange formats for business process modelling. Workflow handbook. L. Fischer (ed.), Future strategies Inc. : 185-198.
  • Moore, T. C. and A. B. Whinston (1986) A Model of Decision Making with Sequential Information Acquisition, Decision Support Systems 2(4): 289–308.

 

 

 

Run-time Requirements Engineering

Supervisor: Pericles Loucopoulos

Description: The main agenda of Requirements Engineering (RE) is the development of tools, techniques and languages for the elicitation, specification, negotiation, and validation of software requirements. The importance of Requirements Engineering (RE) has long been established both in research and in practice. There is a significant intellectual activity in the RE field as evidenced by the large volume of papers published in journals and conferences c.f. (Cheng and Atlee 2009) and by the adoption of a variety of techniques by industry c.f. (Lyytinen, Loucopoulos, Mylopoulos and Robinson 2009).

It could be argued that there is a whole set of new advanced design requirements (Lyytinen, Loucopoulos, Mylopoulos and Robinson 2009) that demand now more than ever close attention to the effectiveness of the SE process. The field’s focus and scope has shifted from engineering of individual systems and components towards the generation, adaptation and maintenance of software-intensive ecosystems consisting of software, hardware, human and organizational agents, business processes and more. Such software ecosystems require attention in three areas namely those of design and evolution, orchestration and control and monitoring and assessment (SEI 2006).

The demand for emergent application software is due to the realization that software needs to adapt itself dynamically to support the ever-changing requirements of markets and enterprises. Enterprises making use of such software would explore this type of software to develop new business models that were not originally planned. Emergent application software is characterized by the combination of service components from a variety of providers in a dynamic and flexible manner. This means that the traditional emphasis of RE for reasoning with design models needs to be extended to also incorporate reasoning with run-time models so that they can deal with adaptive software systems. Whereas design time models help us determine required functionality and quality of the intended system, run-time models help us monitor behavior of the system and the requirement for response.

This project will involve theoretical work on examining how RE can deal with adaptation. The following activities will need to be carried out:

  • Study the distinction of RE models for design vs models for adaptation.
  • Draw conclusions about work on awareness requirements, i.e. imposing constraints n the success or failure of other requirements (Souza, Lapouchian, Robinson and Mylopoulos 2011)
  • Draw conclusions about work on evolution requirements, i.e. when certain conditions apply, specifying changes to other requirements (Souza, Lapouchian, Angelopoulos and Mylopoulos 2012).

References

  • Cheng, B. H. C. and J. M. Atlee (2009) Current & Future Research Directions in Requirements Engineering. Design Requirements Engineering: A Ten-Year Perspective. K. Lyytinen, P. Loucopoulos, J. Mylopoulos and B. Robinson (ed.), Springer.
  • Lyytinen, K. J., P. Loucopoulos, J. Mylopoulos and W. Robinson, Eds. (2009). Design Requirements Engineering: A Ten-Year Perspective. Lecture Notes in Business Information Processing. Heidelberg, Springer.
  • SEI (2006) Ultra Large Scale Systems: The Software Challenge of the Future,  Software Engineering Institute,
  • Souza, V., A. Lapouchian, K. Angelopoulos and J. Mylopoulos (2012) Requirements-Driven Qualitative Adaptation, 20th International Conference on Cooperative Information Systems (CoopOS'12), Conference, Rome, Italy, Springer-Verlag 342-361.
  • Souza, V., A. Lapouchian, W. Robinson and J. Mylopoulos (2011) Awareness Requirements for Adaptive Systems, 6th ICSE Symposium on Software Engineeering for Adaptive and Self-Managing Systems (SEAMS'11), Conference, Waikiki, Honolulu.

 

 

 

Analysis & evaluation of Non-Functional Requirements (NFRs)

Supervisor: Pericles Loucopoulos

Description: Historically, there has been a distinction between two classes of requirement, functional requirements (FRs) and non-functional requirements (NFRs), the former referring to the operational properties and the latter to the quality properties that the desired system must posses. A recent study of NFRs (Loucopoulos, Sun, Zhao and Heidari 2013) carried out a systematic literature review of 89 approaches, classified these approaches and classified them using 16 different criteria.

This project will build upon this work in order (a) to consolidate and if necessary extend the systematic literature review achieved thus far and (b) to carry out a more in-depth analysis using statistical evidence.

The following key activities will need to be carried out:

  • Study the use of evidence based approaches in Software Engineering (Kitchenham, Dybå and Jørgensen 2004; Dybå, Kitchenham and Jørgensen 2005).
  • Review the 89 approaches investigated in (Loucopoulos, Sun, Zhao and Heidari 2013) and extend or modify the search space.
  • Extend the set of evaluation criteria.
  • Carry out quantitative analysis on the chosen NFR approaches.

References

  • Dybå, T., B. A. Kitchenham and M. Jørgensen (2005) Evidence-based software engineering for practitioners, IEEE Software 22(1): 58-65.
  • Kitchenham, B. A., T. Dybå and M. Jørgensen (2004) Evidence-based software engineering, International Conference on Software Engineering (ICSE '04), Conference, Washington DC, USA, IEEE Computer Society: 273-281.
  • Loucopoulos, P., J. Sun, L. Zhao and F. Heidari (2013) A Systematic Classification and Analysis of NFRs. 19th Americas Conference on Information Systems, Chicago, USA.

 

 

 

E-voting: Νομικά και τεχνικά ζητήματα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας – Case study: ηλεκτρονική ψηφοφορία  για την ανάδειξη πανεπιστημιακών οργάνων

Επιβλέπουσα: Λίλιαν Μήτρου 

Στο πλαίσιο αυτής της εργασίας καταρχήν προτείνεται και αναμένεται να εξεταστούν οι τεχνικές και κανονιστικές προϋποθέσεις και απαιτήσεις για την εισαγωγή και χρήση συστημάτων ηλεκτρονικής ψηφοφορίας. Η έμφαση δίνεται στην παρουσίαση και ανάλυση των τεχνικών και οργανωτικών μέτρων που πρέπει να υιοθετούνται προκειμένου να διασφαλίζονται οι αρχές της ψηφοφορίας (μυστικότητα, ελευθερία, καθολικότητα κλπ.). Στο πλαίσιο αυτό θα γίνει παρουσίαση και κριτική ανάλυση του συστήματος που χρησιμοποιήθηκε και χρησιμοποιείται στις εκλογές για την ανάδειξη πανεπιστημιακών οργάνων (Συμβούλιο Ιδρύματος, Πρόεδροι Τμημάτων) και θα γίνει αξιολόγηση του σχεδιασμού, της εφαρμογής και της εμπειρίας με βάση τα κριτήρια και τις αρχές που διέπουν την ηλεκτρονική ψηφοφορία

 

 

 

Ποινικοποίηση των επιθέσεων σε πληροφοριακά συστήματα

Επιβλέπουσα: Λίλιαν Μήτρου  

Μορφές επιθέσεων στα πληροφοριακά συστήματα. Η διάσταση της ασφάλειας και η ποινική αντιμετώπιση των επιθέσεων στα πληροφοριακά συστήματα. Ρυθμίσεις ελληνικού δικαίου. Ρυθμίσεις της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για το Έγκλημα στον Κυβερνοχώρο. Απόφαση Πλαίσιο της ΕΕ για τις Επιθέσεις κατά Πληροφοριακών Συστημάτων (2005). Σχέδιο Οδηγίας της ΕΕ για τη ρύθμιση των επιθέσεων εναντίον πληροφοριακών συστημάτων. Αξιολόγηση της κανονιστικής προσέγγισης και της ποινικοποίησης ως διάσταση της γενικής πολιτικής για την ασφάλεια πληροφοριακών συστημάτων. Μελέτες περίπτωσης.

 

 

 

Χρήση των Κοινωνικών Δικτύων (SocialNetworks) για Ανοικτή Καινοτομία

Επιβλέπουσα: Αδαμαντία Πατέλη

Στον επιχειρηματικό κόσμο, πρωταρχικός πλέον στόχος δεν είναι η πώληση ενός προϊόντος, αλλά η δημιουργία μηχανισμών συνεχούς επικοινωνίας με τους εταιρικούς πελάτες και το χτίσιμο σχέσεων εμπιστοσύνης με τους καταναλωτές. Από τη μια μεριά, τα Κοινωνικά Μέσα Δικτύωσης αποτελούν μια σύγχρονη επιλογή των δυναμικά αναπτυσσόμενων επιχειρήσεων, με σκοπό την ανάπτυξη αλληλεπιδραστικών τρόπων συνεχούς επικοινωνίας με το καταναλωτικό κοινό τους. Οι εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης παρέχουν στις επιχειρήσεις τη δυνατότητα για συνεχή και εύκολη ανατροφοδότηση σχετικά με τη συμπεριφορά και τον βαθμό ικανοποίησης των καταναλωτών, γεγονός που διευκολύνει την έρευνα και συμβάλλει στην ανάπτυξη της επιχείρησης. Από την άλλη μεριά, η χρήση των κοινωνικών δικτύων από τους εργαζομένους στο πλαίσιο της εργασίας τους έχει τη δυναμική να μεταμορφώσει συνολικά τον κόσμο της εργασίας. Πολλές γνωστές εταιρείες (π.χ Toyota, Avon) αξιοποιούν τις δυνατότητες διασύνδεσης που προσφέρουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να ενισχύσουν την παραγωγικότητα, την καινοτομία, τη φήμη, τη συνεργασία και τη δέσμευση των εργαζομένων τους με την εταιρεία. Στόχος της παρούσας εργασίας αποτελεί η διερεύνηση των επιχειρηματικών πρακτικών στη χρήση των κοινωνικών δικτύων για ανοικτή καινοτομία, μέσα από τον εντοπισμό κατάλληλων Μελετών Περίπτωσης και η μελέτη της επίδρασης τους στην αύξηση της καινοτόμου δραστηριότητας των επιχειρήσεων.

 Ενδεικτική Βιβλιογραφία – Αρθρογραφία:

  • Risom Jespersen, K., & Buck, N. (2010). Usage of ICT Tools in New Product Development: Creating User-Involvement. IGI Global.
  • Sawhney M., V. G. (2005). Collaborating to create: The Internet as a platform for customer engagement in product innovation. Journal of Interactive Marketing, 19(4), pp. 4-17.
  • Whelan, Eoin, et al. (2011) Creating employee networks that deliver open innovation, MIT Sloan Management Review, 53(1), pp. 1-37.
  • Hienerth, C., Keinz, P., & Lettl, C. (2011). Exploring the nature and implementation process of user-centric business models. Long Range Planning, 44(5), 344-374.

 

 

 

Προσδιορισμός Προτύπων (Patterns) Δικτύων Τεχνολογικής Καινοτομίας μέσω Ανάλυσης Δεδομένων Πατέντων

Επιβλέπουσα: Αδαμαντία Πατέλη

Η μεγάλη πλειοψηφία της έρευνας για τα Δίκτυα Καινοτομίας στηρίζεται στην συγκριτική ανάλυση Μελετών Περίπτωσης καθώς και στη διεξαγωγή ερευνών οι οποίες πραγματοποιούνται με ερωτηματολόγια και ζητούν από τους συμμετέχοντες να προσδιορίσουν κίνητρα και χαρακτηριστικά της συνεργασίας τους με εταίρους. Οι Chesbroughetal. (2008) υπογραμμίζουν τη σημασία της άντλησης και αξιοποίησης στοιχείων από υπάρχουσες βάσεις δεδομένων πατέντων (π.χ. European Patent Office, World Intellectual Property Organization) για την εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων αναφορικά με τύπους, χαρακτηριστικά, γεωγραφική κατανομή, στόχους δικτύων επιχειρήσεων που δημιουργούν καινοτομία. Μέχρι στιγμής, οι μεταβλητές που αφορούν πατέντες έχουν αποδειχθεί χρήσιμες στην ανάλυση στοιχείων για την ανάλυση του φαινομένου της ενδο-επιχειρηματικότητας (Schildtetal. 2005) καθώς και την ανάλυση των συνεργασιών έρευνας & ανάπτυξης (Katila, 2002). Στόχος της παρούσας εργασίας αποτελεί η ανάπτυξη και χρήση μεταβλητών που αφορούν την τεχνολογική αλλά και επιχειρηματική διάσταση των πατέντων για τον προσδιορισμό προτύπων Δικτύων Τεχνολογικής Καινοτομίας.

Ενδεικτική Βιβλιογραφία – Αρθρογραφία:

  • Chesbrough, H. Vanhaverbeke, W., West, J. (2008). Open Innovation Researching a New Paradigm, Oxford University Press.
  • Schildt, H.A., Maula, M.V.J., Keil, T. (2005) Exporative and Exploitative Learning from External Corporate Ventures, Entrepreneurship: Theory & Practice, 29(4), pp. 493-515.
  • Katila, R. (2002), New Product Search Over Time: Past Ideas in their Prime? Academy of Management Journal, 45(5), pp. 995-1010.  
  • Jeon, J., Lee, C., & Park, Y. (2011). How to use patent information to search potential technology partners in open innovation. Journal of Intellectual Property Rights, 16(5), 385-393.

 

 

 

Online Πλατφόρμες Crowdsourcing: Δυνατότητες και Επίδραση σε Καινοτόμα Απόδοση Επιχειρήσεων

Επιβλέπουσα: Αδαμαντία Πατέλη

Το μοντέλο crowdsourcing δεν είναι μια νέα έννοια. Έχουμε σίγουρα γνωρίσει τα οφέλη της από τον 17ο και 18ο αιώνα, όταν επιστημονικές κοινότητες και κυβερνήσεις πρόσφεραν  βραβεία για επιστημονικές ανακαλύψεις που βασίζονταν σε πληροφορίες του κοινού, όπως την αναζήτηση για τον καθορισμό του γεωγραφικού μήκους το 1714. Το αγγλικό λεξικό της Οξφόρδης είναι ένα άλλο ευρέως γνωστό παράδειγμα εφαρμογής του μοντέλου crowdsourcing τον 19ο αιώνα. Κοινότητες νεωτεριστών έχουν βοηθήσει στο άνοιγμα ολόκληρων βιομηχανιών, συμπεριλαμβανομένων αυτών της αεροπορίας και των προσωπικών υπολογιστών. Η διαφορά σήμερα έγκειται στην τεχνολογία. Κατά την τελευταία δεκαετία, τα διαθέσιμα εργαλεία για ανάπτυξη, σχεδιασμό και συνεργασία έχουν αλλάξει ριζικά. Γίνονται συνεχώς πιο ισχυρά και πιο εύκολα στη χρήση, ενώ οι τιμές τους πέφτουν κατακόρυφα. Οι αναπτυσσόμενες online πλατφόρμες crowdsourcing έχουν αποκτήσει εξελιγμένες δυνατότητες, γεγονός που καθιστά όλο και πιο εύκολη τη διαχείριση, υποστήριξη και μεσολάβηση μεταξύ των κατανεμημένων εργαζομένων. Στόχος της παρούσας εργασίας αποτελεί η δημιουργία ενός ερευνητικού μοντέλου που να εξηγεί την χρησιμότητα και την απόδοση των crowdsourcing πλατφόρμων για την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών.

 ΕνδεικτικήΒιβλιογραφίαΑρθρογραφία:

  • Howe, Jeff (2006) The Rise of Crowdsourcing, WIRED Magazine, Issue 14.06, June 2006.
  • Surowiecki, James (2005) The Wisdom of Crowds, Anchor.
  • Sloane, Paul (2012) A Guide to Open Innovation and Crowdsourcing: Advice From Leading Experts, Kogan page.
  • Schulze, T., Krug, S., & Schader, M. (2012). Workers' Task Choice in Crowdsourcing and Human Computation Markets. In ICIS.

 

 

 

Lawful Interception:  the Cloud Digital Forensics case

Επιβλέπων: Παναγιώτης Ριζομυλιώτης

Στόχος είναι η μελέτη των τεχνικών νόμιμης παρακολούθησης (lawful interception, LI) σε περιβάλλον cloud computing.  Στο πλαίσιο της παρούσας διπλωματικής εργασίας:

1.            Θα αναζητηθούν όλα τα LI συστήματα και πρότυπα που χρησιμοποιούνται σήμερα.

2.            Θα διερευνηθεί η δυνατότητα χρήσης τους σε περιβάλλον cloud.

3.            Θα προταθούν βελτιώσεις και προσαρμογές τους όπου κρίνεται απαραίτητο.

 

 

 

Oblivious RAM

Επιβλέπων: Παναγιώτης Ριζομυλιώτης

Στόχος είναι η μελέτη σύγχρονων σχημάτων ORAM. Τα σχήματα ORAM αποτελούν ένα πολύ ισχυρό εργαλείο για ασφάλεια σε περιβάλλοντα Cloud Computing. Πιο συγκεκριμένα δίνουν τη δυνατότητα απόκρυψης του μοτίβου πρόσβασης σε θέσεις μνήμης όταν ο χρήστης έχει αποθηκεύσει τα δεδομένα του σε σύστημα το οποίο ελέγχεται από τρίτη σε αυτόν οντότητα.

Στο πλαίσιο της παρούσας διπλωματικής εργασίας:

1.            Θα αναζητηθούν όλα τα ORAM σχήματα που έχουν προταθεί μέχρι σήμερα και τα αξιολογηθούν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα τους.

2.            Θα καταγραφούν τα θεωρητικά όρια στην απόδοση ενός ORAM σχήματος.

3.            Επιλογή συγκεκριμένων υλοποιήσεων σχήματος.