Εγκαταστάσεις

Building

Τον Αύγουστο του 2013, το τμήμα μετακόμισε στις νέες του σύγχρονες εγκαταστάσεις στον Ταύρο, που βρίσκεται κοντά στην καρδιά της Αθήνας. Το νέο κτίριο, ιδιοκτησία του Πανεπιστημίου Χαροκοπίου, αποτελείται από έξι ορόφους και τρία υπόγεια, παρέχοντας επαρκή χώρο για την ικανοποίηση όλων των αναγκών του τμήματος. Η χρηματοδότηση αυτού του σύγχρονου κτιρίου πραγματοποιήθηκε μέσω πόρων από την Ευρωπαϊκή και Περιφερειακή Ένωση και αντιπροσωπεύει την υλοποίηση των όραμάτων του αείμνηστου Καθηγητή Γ. Καραμπάτσου. Ο Καθηγητής κ. Καραμπάτσος, πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου, διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στον σχεδιασμό αυτού του καινοτόμου χώρου. Τόσο το τμήμα όσο και το πανεπιστήμιο δίνουν έμφαση στη συνεχή βελτίωση και συντήρηση των εγκαταστάσεών τους, αντανακλώντας τη δέσμευσή τους για την παροχή ενός ιδανικού περιβάλλοντος μάθησης. Με εύκολη πρόσβαση στο κέντρο της Αθήνας, το τμήμα βρίσκεται μόλις 3-4 λεπτά με τα πόδια από τον σταθμό του μετρό Ταύρος. Επιπλέον, βρίσκεται σε απόσταση 10 λεπτών με τα πόδια από τον κεντρικό πύργο του πανεπιστημίου. Η τοποθεσία του είναι εύκολα προσβάσιμη για τους φοιτητές και προωθεί μια δυναμική σύνδεση με το ευρύτερο ακαδημαϊκό κοινό.

 

Αίθουσες

Η αίθουσα διαλέξεων, που βρίσκεται στον πρώτο όροφο του κτιρίου, χωράει έως 120 άτομα, παρέχοντας έναν ευρύχωρο χώρο για διάφορες εκδηλώσεις. Επιπλέον, το τμήμα προσφέρει τρεις μικρότερες αίθουσες διαλέξεων με χωρητικότητα 50, 50 και 36 ατόμων, αντίστοιχα, προσαρμοσμένες σε διάφορες εκπαιδευτικές ανάγκες. Εξοπλισμένη με σύγχρονες πολυμεσικές εγκαταστάσεις, η αίθουσα διαλέξεων ενισχύει την εκπαιδευτική εμπειρία των συμμετεχόντων. Αυτό περιλαμβάνει LCD τηλεοράσεις, έναν προβολέα, κάμερες, συστήματα συνεδρίασης, μικρόφωνα και μία κονσόλα αναμείξης ήχου. Το τμήμα έχει επίσης εγκαταστήσει έναν ενισχυτή ισχύος 300W και ηχεία για να διασφαλίσει την βέλτιστη ποιότητα ήχου κατά τη διάρκεια παρουσιάσεων, διαλέξεων και συζητήσεων. Αυτές οι προηγμένες εγκαταστάσεις συμβάλλουν στη δημιουργία ενός παραγωγικού περιβάλλοντος εκπαίδευσης.

Εργαστήρια

Οι δύο εργαστηριακοί χώροι με Η/Υ, με 35 θέσεις η καθένας, βρίσκονται στον 2ο και 4ο όροφο και είναι εξοπλισμένοι με υπολογιστές Linux τελευταίας τεχνολογίας με επεξεργαστές i5, 16GB RAM και SSDs. Χρησιμοποιούνται εκτενώς στα μαθήματα προγραμματισμού παρέχοντας μια απαραίτητη πρακτική προσέγγιση που αποτελεί κύριο στόχο του Τμήματος. Ένας διακομιστής FOG χρησιμοποιείται για την εύκολη διαχείριση και συντήρηση των υπολογιστών.

Ιδιόκτητο Cloud

Κατά τα χρόνια, το Τμήμα έχει επενδύσει στη δημιουργία της δικής του υποδομής στον νέφος που μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο για εκπαιδευτικούς όσο και για ερευνητικούς σκοπούς. Η τεχνολογία εικονικοποίησης που χρησιμοποιείται είναι μια συνδυασμένη προσέγγιση των Vmware και Proxmox. Περισσότερα από 100 εικονικά μηχανήματα φιλοξενούνται επί του παρόντος στους διακομιστές του Τμήματος, παρέχοντας συνολικά πάνω από 2THz ισχύος CPU και 3TB μνήμη, μαζί με 100TB αποθηκευτικού χώρου προσβάσιμου από τον συστηματικό συσχετισμό μέσω fiber channel. Η συντριπτική πλειονότητα των εικονικών μηχανημάτων λειτουργεί με Linux (κυρίως Debian και Ubuntu), ενώ υποστηρίζονται και αρκετά containers που χρησιμοποιούνται στα έργα Έρευνας και Ανάπτυξης του Τμήματος.